Bressen

Nehemia 1:3, HSV

‭3‭ ‭Zij zeiden tegen mij: De overgeblevenen, die uit de gevangenschap daar in het gewest zijn overgebleven, verkeren in grote ellende en in smaad. In de muur van Jeruzalem zijn bressen geslagen en zijn poorten zijn met vuur verbrand.‭


Wat zijn de bressen die geslagen zijn in jouw leven en/of dat van de gemeente waarvan je deel uitmaakt?


De vraag is gesteld, het antwoord is helder. 

  1. De situatie in het thuisland is ellendig.
  2. Het volk wordt belachelijk gemaakt door de vijanden. 
  3. Er zijn bressen geslagen in de muur van Jeruzalem.
  4. De poorten van de stad zijn met vuur verbrand.


De tempel was in de jaren daarvoor al herbouwd en de tempeldienst hersteld in de tijd van Ezra. In die tijd had het volk ook hun zonden beleden en er afstand van gedaan. 

Dit geestelijk herstel lijkt de basis voor betere tijden, maar wat blijkt is dat de situatie ellendig is en dat het volk het zwaar te verduren heeft wat betreft de vijanden rondom.

Die moeten buiten de deur gehouden worden. Daarom dat de muur met de poorten herbouwd moeten worden.


Met ons persoonlijk geestelijk leven en het geestelijk leven van de gemeente is het niet anders. Door geloof ben je en zijn wij een nieuwe schepping, een woonplaats van God.

Om vervolgens de machten van de duisternis buiten de deur te houden is het zaak dat je persoonlijk en als gemeente de hele geestelijke wapenrusting aan hebt om het kwaad buiten de deur te houden. Dat vraagt om blijvende geestelijke topconditie, blijvend de hele wapenrusting aantrekken en een blijvend gebedsleven. Daar gaat het in Efeziërs 6 over.


Efeziërs 6:11-13, HSV

‭11‭ ‭Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel.‭ ‭12‭ ‭Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke ‭machten‭ van het kwaad in de hemelse gewesten.‭ ‭13‭ ‭Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden.‭


De wapenrusting is dus om:

  1. Weerstand te bieden.
  2. Stand te houden.


Nadrukkelijk wordt hier gesproken over de ‘hele’ wapenrusting. Één of meerdere delen veronachtzamen betekent een zwakke bres en dus de kans voor de vijand om binnen te dringen met ellende en smaad. Je weerstand verzwakt en je bent niet langer in staat stand te houden. 

Neem dus de tijd om dagelijks je geestelijke wapenrusting aan te trekken, zoals je dagelijks de tijd neemt om je aan te kleden. Niet omdat je daar altijd zin in hebt, maar omdat je je bewust bent van de gevolgen als je dat niet doet.

Ik loop de wapenrusting langs en stel je bij elk onderdeel een persoonlijke vraag:


  • De gordel van de waarheid.

Is het Gods waarheid die centraal staat of je eigen waarheid, gevormd door tradities, gewoontes, aannames etc.?


  • Borstharnas van de gerechtigheid.

Zit er nog eigen werk bij het aanvaardbaar zijn voor God of is het alleen door Jezus?


  • Voeten geschoeid met de bereidheid van het Evangelie van de vrede.

Sta je met beide voeten in het koninkrijk van God, om vandaar uit het Evangelie in woord en daad te verkondigen, of sta je met één been in de wereld en het andere in het koninkrijk van God?


  • Schild van het geloof.

Strijd je zelf tegen de vurige pijlen die op jou afgeschoten worden, of ga je achter het mans-grote schild van het geloof staan?


Een aantal voorbeelden van vurige pijlen?

  • Begeerte

○ Lust

○ Verlangens

○ Verslaving

○ Hebzucht/materialisme

  • Ik-gerichtheid

○ Hoogmoed

○ Trots

  • Leugens
  • Angst
  • Ontmoediging
  • Kritiek
  • Verwarring
  • Dwaalleringen
  • Occultisme/magie
  • Alternatieve geneeswijzen (iriscopie, acupunctuur, yoga etc)
  • Etc.


  • Helm van de zaligheid.

Is de hoop op redding weggeroofd uit je gedachten of zijn jouw gedachten gevuld met de zaligheid die Jezus je gegeven heeft?


  • Het zwaard van de Geest, Gods Woord.

Heeft het Woord van God je oude mens al volkomen losgesneden van de nieuwe mens, wie je bent in Christus, of zitten er nog stukjes ‘oude mens’ in je leven?


  • Bidden en smeken in de Geest.

Hoe staat het met je gebedsleven en heeft het bidden in tongen, wat door de Geest gegeven is tot opbouw van jezelf (zie 1 Corinthiërs 14:4), daar een plaats in?


Ga ze eens voor jezelf langs om te ontdekken waar bij jou de zwakke bressen zijn. Leg het af bij Jezus en bouw met Hem aan herstel. 

Dan is je situatie niet meer ellendig en doet smaad niets meer met je. Dan komen er stevige muren rondom jou en de gemeente met poorten die alleen open gaan voor wat zegen brengt.


Jesaja 60:18, HSV

‭18‭ ‭Er zal niet meer gehoord worden van geweld in uw land, 

‭van verwoesting of rampen binnen uw grenzen, 

‭maar uw muren zult u noemen Heil, 

‭en uw poorten Lof.‭


Vrijheid!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand