Nehemia

Nehemia 1:1, HSV

‭1‭ ‭De woorden van Nehemia, de zoon van Hachalja. 

‭Het gebeurde in de maand Chisleu, in het twintigste jaar, toen ik in de burcht Susan was,‭


Wat is de geestelijke staat van jouw leven en van de gemeente waar je bij hoort?


Algemene inleiding


Nehemia is een type van de Here Jezus. Een dienstbare leider. Wil je meer gaan lijken op de Here Jezus, dan is het goed te kijken naar het leven van Nehemia. 

Kenmerken van dienstbaar leiderschap:


1. Het Woord van God staat centraal en is zichtbaar in hun levenswandel.


Hebreeën 13:7, HSV

‭7‭ ‭Denk aan uw voorgangers, die het Woord van God tot u gesproken hebben. Let op de uitkomst van ‭hun‭ levenswandel, ‭en‭ volg hun geloof na.‭


2. Zorg voor de gemeente.

Handelingen 20:28, HSV

‭28‭ ‭Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners aangesteld heeft om de gemeente van God te weiden, die Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed.‭


3. Ze heersen niet, maar dienen.


1Petrus 5:1-3, HSV

‭1‭ ‭De ouderlingen onder u roep ik ertoe op, als medeouderling en getuige van het lijden van Christus en deelgenoot van de heerlijkheid die geopenbaard zal worden:‭ ‭2‭ ‭Hoed de kudde van God die bij u is en houd daar toezicht op, niet gedwongen, maar vrijwillig; niet uit winstbejag, maar bereidwillig;‭ ‭3‭ ‭ook niet als mensen die heerschappij voeren over het erfdeel ‭van de Heere‭, maar ‭als mensen die‭ voorbeelden voor de kudde geworden zijn.‭


4. Jezus is hun voorbeeld


Lukas 22:26-27, HSV

‭26‭ ‭Bij‭ u echter ‭moet dat‭ zo niet zijn, maar de belangrijkste onder u moet als de jongste worden en wie leiding geeft als iemand die dient.‭ ‭27‭ ‭Want wie is belangrijker: hij die aanligt of hij die bedient? Is het niet hij die aanligt? Ik echter ben in uw midden als Iemand Die dient.‭


Daarom dat Nehemia een voorbeeld is voor al diegenen die Jezus willen volgen, omdat we allemaal Jezus willen volgen, willen zijn als Hij.

Nehemia wist wanneer hij er moest zijn om de regie te pakken en wanneer hij zich terug moest trekken. Daarin is zijn intense gebedsleven de basis.


Inleiding op het boek


Schrijver

Nehemia, dus autobiografie.


Onderwerp

  • Herbouw van de muren rondom Jeruzalem.
  • Het burger-leven ten tijde van onderdrukking.

Periode:

In het twintigste jaar van de regering van Artaxerxes, de koning van het Perzische rijk (465-424 v Chr), dus omstreeks 445 v Chr. Dertien à veertien jaar nadat Ezra teruggekeerd is en ca 90 jaar na de eerste terugkeer onder Kores.

Met het benoemen van de maand Chisleu wordt duidelijk dat Nehemia op de hoogte is van de kalender van God. Met het benoemen van het twintigste jaar van de regering van Artaxerxes wordt duidelijk dat Nehemia goed op de hoogte is van de wereldse kalender. Hij weet dat God regeert, maar is zich wel bewust van de aanwezigheid van de overste van de wereld, satan. Zijn positie is dezelfde als hoe Jezus die benoemde:


Johannes 14:30, HSV

‭30‭ ‭Ik zal niet veel meer met u spreken, want de vorst van deze wereld komt en heeft geen ‭macht‭ over Mij.‭


Situatie:

Waar Ezra, priester en man van het Woord, de nadruk legde op geestelijk herstel, treft Nehemia 14 jaar later een situatie aan waar sprake is van geestelijk verval en een stad waar flinke bressen geslagen zijn in de muur rondom de stad.

Nehemia is met name de praktische man die zijn schouders zet onder het herstel van de muur, maar zich wel bewust is van het geestelijk fundament wat daar onder ligt en dat eerst begint te leggen.

Nehemia zelf is aan het hof van de meest invloedrijke man van die tijd, de koning van Perzië. Zo heeft God zijn kinderen op invloedrijke plekken zitten.


Obadja aan het hof van Achab:

1Koningen 18:3, HSV

‭3‭ ‭Achab riep Obadja, de hofmeester. Nu vreesde Obadja de HEERE zeer.‭


Christenen aan het hof van de keizer van Rome:

Filippenzen 4:22, HSV

‭22‭ ‭Al de heiligen groeten u en vooral die van het huis van de keizer zijn.‭



Indeling boek:

1. De opdracht van Nehemia (1-3)

a. De geestelijke voorbereiding (1)

b. De praktische voorbereiding (2)

c. De herbouw van de muur (3)


2. Tegenstand en maatregelen tegen de vijand (4-7)

3. Het weer instellen van het gezag van Gods Woord (8-10)
4. Het bestuur van de stad (11-13)


Naam en afkomst:

Betekenis Nehemia: Vertroost door Jahweh.

Zoon van Hachalja. Betekenis: Wacht op Jahweh.


Klaagliederen 3:26, HSV

‭26‭ ‭Goed is het te hopen en stil ‭te wachten‭

‭op het heil van de HEERE.‭


Geduld is onderdeel van de vrucht van de Geest en is belangrijk als het gaat om herstel en opwekking.


Geestelijke lessen:

  • Wil je iets voor de Heer kunnen betekenen, dan moet je je goed bewust zijn van wie je bent in Hem. Lees en bestudeer daarvoor Efeziërs 1.
  • Het is van belang de situatie van Gods volk, Israël, goed in de gaten te houden om te weten hoever we gevorderd zijn op de kalender van God.
  • Het is van belang goed op de hoogte te zijn van het geestelijk klimaat van de gemeente en je eigen persoonlijke leven.


1Corinthiërs 3:16, HSV

‭16‭ ‭Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont?‭


1Corinthiërs 6:19, HSV

‭19‭ ‭Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is ‭en‭ Die u van God hebt ‭ontvangen‭, en dat u niet van uzelf bent?‭


  • Wees je bewust dat je in de wereld altijd te maken hebt met mensen die boven je staan, maar dat je niet van deze wereld bent.
  • Wapen jezelf tegen de vijandschap in deze wereld door de geestelijke wapenrusting aan te trekken. Lees en bestudeer daarvoor Efzeziërs 6:10-18. Zo bouw je een geestelijke muur om je eigen leven en samen om de gemeente.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand