Vader en moeder

Spreuken 30:17. Hoe is jouw relatie met je ouders?

‭17‭ ‭Wie spottend neerkijkt op zijn vader 
‭en zijn moeder ongehoorzaam is, 
‭hem zullen de raven bij de beek de ogen uitpikken, 
‭de gieren zullen zijn ogen opschrokken.‭

Reinheid en waarheid


Exodus 20:12, NBV
‭12‭ ‭Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. 
Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de ‭HEER‭, uw God, u geven zal.‭

Het vijfde gebod wat qua belofte die er aan verbonden is, lijnrecht staat t.o.v. de spreuk van vandaag. Ik deel met jullie wat Ron van der Spoel hierover zegt in het boek Pastors Manual:

‘Dit is het slotgebod in het eerste deel van de tien geboden. De eerste vijf geboden hebben allemaal betrekking op de relatie van de mens met God. Het tweede deel gaat over hoe mensen zich tot elkaar verhouden. Het is vermeldenswaard dat het bevel om iemands ouders te eren in het eerste deel staat over hoe we ons tot God moeten verhouden. De Bijbel leert dat ouders vertegenwoordigers van God zijn in hun interactie met kinderen. Ouders moeten voor hun kinderen zorgen en hen namens God leiden. Dit verklaart waarom dit gebod tot de eerste vijf behoort: het gaat over het eren van God door je ouders te respecteren. 

Kinderen, respecteer volwassenen

In dit gebod roept God ons op om onze ouders te eren. Dit betekent dat we hen de eerbied moeten geven dat ze verdienen, om ze net zo serieus te nemen als God van plan is. Zij zijn de ouders die God je heeft gegeven; Hij koos hen om je ouders te zijn, voor je te zorgen, je op te voeden en je te leren hoe te leven. Ze hebben je ook geleerd hoe je met God moet leven, om zijn kind te zijn. Je bent verbonden met hen in lichaam, ziel en geest. Dit is de reden waarom God ons vraagt om de generatie die ons leven heeft gegeven te eren, om hen toe te staan voor ons te gaan in plaats van ze achter ons aan te  slepen. De praktijk om degenen die ouder zijn dan wij te eren, komt in de hele Schrift terug. In Leviticus 19:32 zegt God:

Leviticus 19:32  / NBV

32 Sta op voor oude mensen en betoon hun respect. Toon ontzag voor je God. Ik ben de HEER.

Ook hier is er een directe relatie tussen het respecteren van degenen die ouder zijn dan wij en het eren van God.    

Ouders, wees als Christus

Dit gebod gaat niet alleen over kinderen met een verantwoordelijkheid, maar ook over ouders met een verantwoordelijkheid. Als God ouders kinderen geeft om ze voor Hem tot lichamelijke en geestelijke volwassenheid op te voeden, moet hun houding en gedrag God weerspiegelen. Kinderen krijgen de opdracht om hun ouders te eren, maar ouders moeten dit niet moeilijk maken voor hun kinderen.

Paulus benadrukt deze wederkerigheid in zijn brief aan de Efeziërs. Hij behandelt verschillende gezagsproblemen in de gemeente, het gezin en de werkplek en bespreekt ook de relaties tussen ouders en kinderen. In navolging van het vijfde gebod is zijn eerste instructie gericht tot kinderen: 

Efeziërs 6:1  / NBV

Kinderen, wees gehoorzaam aan je ouders uit ontzag voor de Heer, want zo hoort het.

Ook Paulus verbindt gehoorzaamheid aan ouders met het eren van de Heer. Maar direct na deze instructie spreekt Paulus ouders aan:

Efeziërs 6:4  / NBV

Vaders, maak uw kinderen niet verbitterd, maar vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil.

Dit betekent dat je als ouder als Christus moet zijn, je kinderen moet opvoeden in de houding die Jezus demonstreerde toen hij de vrouw betrapte die in overspel. Jezus zag haar zonde niet over het hoofd, maar bood haar wel een eerlijke kans om te veranderen:

Johannes 8:11  / NBV

11 ‘Ik veroordeel u ook niet, ‘zei Jezus. ‘Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.’

Bij Jezus zijn genade en vergeving leidend, maar zijn doel hierbij is dat de persoon in kwestie de dingen anders gaat doen. Ouders die hun kinderen in deze geest opvoeden, weerspiegelen iets van God. Hun kinderen worden niet bitter, maar krijgen de ruimte om van hun fouten te leren en om samen met hun ouders Jezus te volgen. 

Helaas zijn er talloze kinderen op deze wereld die lijden onder de handen van hun ouders. Ze worden verwaarloosd, misbruikt of op een andere manier beschadigd. Hun ouders waren bezig zichzelf te dienen in plaats van hun kinderen. Zulke ouders overtreden het vijfde gebod. Ze bederven ook het beeld van God in het leven van hun kinderen, waardoor het respect van hun kinderen wordt verspeeld. Het vijfde gebod kan niet op deze kinderen worden toegepast. Wanneer God kinderen vraagt om eerbied, respect en gehoorzaamheid  te tonen naar hun ouders, hoort daar een houding van ouders bij dat ze hun kinderen leiden in de geest 

Een belofte

In Efeziërs 6 zegt Paulus iets speciaals over het vijfde gebod: het is het eerste gebod met een belofte.

‘Toon eerbied voor uw vader en moeder, ‘dat is het eerste gebod waaraan een belofte verbonden is:‭ ‭‘Dan zal het u goed gaan en zult u lang leven op aarde.’

Efeziërs 6:2-3, NBV

Het is inderdaad opmerkelijk dat God een belofte aan dit gebod toevoegt:

‘Dan zal het u goed gaan en zult u lang leven op aarde.’

Dit betekent niet dat je heel oud zult worden of voorspoedig zult leven . Het betekent dat je gelukkig zult zijn als je een goede relatie hebt met je ouders. Als je ouderlijk huis een plaats van vrede en veiligheid is en je je ouders blijft eren, hen bezoekt, naar hun advies luistert, zul je genieten van een grotere stabiliteit en rust in je leven. Je zult je realiseren dat je deel uitmaakt van een groter geheel en dat je op de schouders van je voorouders staat.’


 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand