Bevende aarde

Spreuken 30:21-23. Waar beeft de aarde van?

‭21‭ ‭Van drie dingen beeft de aarde, 
‭tegen vier dingen is ze niet bestand:‭ ‭
22‭ ‭een slaaf die koning wordt, 
‭een zot die genoeg te eten heeft,‭ ‭
23‭ ‭een onuitstaanbare vrouw die een man vindt, 
‭een slavin die haar meesteres verdringt.‭

Houvast


Als je Gods orde loslaat, gaat de aarde beven, ontstaat er chaos. Kijk naar de chaos om ons heen en je kunt niet anders concluderen dan dat de orde van God losgelaten is. Bevende kerken, bevende gemeenteraden, bevende regeringen, bevende landen, bevende bedrijven, omdat de orde van God losgelaten is.

1Corinthiƫrs 14:40, NBV
‭40‭ ‭Alles moet op gepaste wijze en in goede orde gebeuren.‭

Waar die orde losgelaten is heersen onbekwame mensen. Dienaren die horen te dienen, maar leiding gaan geven. Een zot die per definitie los van God is en profiteert van de rijkdom van een ander, zonder er zelf wat voor te hoeven doen. Die met arrogante zelfvoldoening zijn weg gaat, een spoor van vernieling achterlatend. Onuitstaanbare mensen die met mooie praatjes binnengekomen zijn, maar uiteindelijk wolven in schaapsklederen blijken te zijn. Ik laat de verdeling man-vrouw in de verzen even los, want dit zijn echt niet alleen vrouwen. Deze week hoorde ik nog een verhaal van een vrouw die dacht de ware gevonden te hebben. Zo’n lieve, zorgzame en attente man. Eenmaal getrouwd ontpopte zich de narcist en beefde de relatie op zijn grondvesten. Onuitstaanbaar. 
En tot slot al die onbekwame mensen die hun macht verkregen hebben door grof geweld of door een erfenis waar ze niks voor hebben hoeven te doen.

De wereld beeft! Zit vol van deze onbekwame mensen. Oorlogen woeden! De kloof tussen rijk en arm wordt steeds maar groter. Weer een huwelijk op de klippen gelopen. Nog steeds geen coalitie gevormd in de gemeenteraad. Weer een regering die omvalt. Weer een werknemer weggepest. 
Ik som in een paar tellen op wat ik deze week voorbij heb zien komen in het nieuws. Vul de lijst zelf maar aan.

De oplossing? De orde van God! En die gaat terug komen. Als demaarde schudt op zijn grondvesten, komt Jezus terug en herstelt Hij de orde van God op aarde. Een nieuwe hemel en aarde waar recht en gerechtigheid heerst.

Jesaja 9:6-7, NBG
‭6‭ ‭Want‭ een Kind‭ is ons geboren‭‭, een Zoon‭ is ons gegeven‭‭, en de heerschappij‭ rust‭‭ op‭ zijn schouder‭ en men noemt‭‭ hem‭ Wonderbare‭ Raadsman‭‭, Sterke‭ God‭, Eeuwige‭ Vader‭, Vredevorst‭‭.‭ ‭7‭ ‭Groot‭ zal de heerschappij‭ zijn en eindeloos‭‭ de vrede‭ op‭ de troon‭ van David‭ en over‭ zijn koninkrijk‭, doordat‭ hij het sticht‭‭ en grondvest‭‭ met ‭recht‭‭ ‭en‭ ‭gerechtigheid‭‭, van‭ nu‭ aan tot in‭ eeuwigheid‭. De ijver‭ van de HERE‭ der heerscharen‭ zal dit‭ doen‭‭.‭

Dat is nog eens bekwaam leiderschap! 
Tot die tijd is het zaak dat wij, door de Geest van God gevuld en geleid, de weg gaan die Hij voor ons bedoeld heeft. Met de gaven en talenten die Hij gegeven heeft. Als dat dienen is, doe dat dan met vreugde, tot eer van God en tot opbouw van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Als dat leiding geven is, doe dan dan met een nederig hart, tot eer van God en opbouw van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Ga in ieder geval niet op een stoel zitten die God niet voor je heeft klaargezet. Dan is het namelijk niet God die je vasthoudt, maar ben je dat zelf of zijn dat anderen en gaat de boel uiteindelijk beven. In je eigen leven en de gemeenschap om je heen. Vind je houvast in Hem!

Psalmen 73:23-24, BOEK
‭23‭ ‭Toch zal ik altijd bij U blijven; U houdt mij stevig vast.‭ 
‭24‭ ‭Door Uw raadgevingen zal ik mij laten leiden;
 en wanneer ik eenmaal sterf, mag ik in Uw heerlijkheid bij U komen.‭

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand