Er zijn mensen

Spreuken 30:11-14. Wat voor mens bij jij?

‭11‭ ‭Er zijn mensen die hun vader vervloeken 
‭en hun moeder hun zegen onthouden.‭ ‭
12‭ ‭Er zijn mensen die denken zuiver te leven, 
‭maar vol vuiligheid zijn.‭ ‭
13‭ ‭Er zijn mensen met een hooghartige blik, 
‭met van die misprijzende ogen.‭ ‭
14‭ ‭Er zijn mensen met tanden als zwaarden 
‭en kaken als messen, 
‭die de armen op aarde verscheuren, 
‭de verschoppelingen onder de mensen verslinden.‭

Ik ben een kind van de Heer!


Als je ouder wordt en terugkijkt op je leven, dan zie je hoe meerdere generaties na jou gekomen zijn. Agur noemt er hier 4, dus hij zal ook de jongste niet meer geweest zijn. De opsomming van 4 staat in de rest van dit hoofdstuk ook centraal. 6 Keer een opsomming van 4. Agur schetst hier de toestand van de aarde - het getal 4 staat voor de aarde - en kijk hoe actueel die nog is en in heftigheid toeneemt naarmate de wederkomst van Jezus naderbij komt:
  1. Opstand tegen het gezag en geen respect meer voor ouders.
  2. Verblindheid met betrekking tot hun eigen zondige leven.
  3. Arrogantie en hoogmoed.
  4. Agressiviteit en onderdrukking van de armen.
Allemaal kenmerken van de vader van de leugen, de duivel. Als deze man van 58 terugkijkt naar zijn generatie en de generaties die na hem gekomen zijn, dan ziet hij hoe de duivel in toenemende mate rondgaat als een brullende leeuw en veel slachtoffers maakt. Overal zie je mensen in opstand komen tegen gezag. Wat God goed noemt wordt kwaad en wat God kwaad noemt wordt goed. In arrogantie en hoogmoed verwerpen mensen het Woord van God en weten het zelf beter. De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter en over de ruggen van de armen breiden de rijken hun imperium uit. Dat is de wereld, met de 4 uiteinden, waarin wij leven. 
Daarin mogen wij als kind van de Heer het verschil maken. Leven in ontzag voor God, met respect voor onze ouders en gezagsdragers. Bewust van de zondige natuur waarmee ook onze generatie geboren is, zijn we bevrijdt van die zondemacht en rekenen we dagelijks af met de zonde door het bloed van het Lam. Nederig volgen we de Heer en leren we in bescheidenheid en zachtmoedigheid met onze naasten om te gaan en op te komen voor de rechten van de armen en een helpende hand uit te steken.
Dat zijn kenmerken van onze Vader, Schepper van hemel aarde. Van Hem ben ik een kind. Zijn genen heb ik door zijn grote genade ontvangen. Op Hem wil ik steeds meer gaan lijken. Daarom zeg ik voor de laatste keer: ‘IK BEN EEN KIND VAN DE HEER!’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand