Zweep, teugel en stok

Spreuken 26:3. Wat is er bij jou nodig om je in toom te houden?

3 ‭Een zweep voor het paard, een teugel voor de ezel, 
‭een stok voor de rug van een dwaas.

Behoed mij God.


Gevangenissen, rechters, boetes, politie, ME, handhavers, defensie, beveiligers en ga zo maar door. Allemaal zwepen, teugels en stokken om dwazen in toom te houden. Het zou allemaal niet nodig zijn wanneer de Heilige Geest voor 100% de regie heeft in ons leven. Wat zou de wereld er dan anders uitzien.
De praktijk wijst echter anders uit. In elk van ons steekt dwaasheid zo nu en dan de kop op. Waar bij de één een lieflijke terechtwijzing volstaat, heeft de ander een stevige vermaning nodig. Bij de dwazen uit dit vers zijn stevigere prikkels nodig en moeten eerder genoemde instanties in actie komen.
Wat is er bij jou nodig? Mijn geweten is in de loop van mijn leven aardig gevormd door het leven met God en spreekt als dwaasheid de kop op steekt. Dan is het zaak om snel naar je geweten te luisteren, zodat zweep, teugel en stok niet nodig zijn.
Laat je geweten voeden door het Woord van God en zijn werk doen onder leiding van de Heilige Geest. Dan zullen zweep, teugel en stok niet nodig zijn, want Hij behoed je!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand