Zelfbeheersing

Spreuken 25:28. Hoe gemakkelijk loopt die brullende leeuw bij jou naar binnen?

28 ‭Iemand zonder zelfbeheersing 
‭is als een stad waarvan de muur is geslecht.

Behoed mij o God.


Iemand die geen zelfbeheersing heeft vergelijken met een stad waarvan de muren neergehaald zijn. De vijand kan zo naar binnen lopen en doen wat hij wil. 
In de geestelijke wereld is het net zo. In 1 Petrus 5 wordt gesproken over die vijand, die aast op je ondergang.

1Petrus 5:8  / NBV
8 ‭Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi.

Iemand die geen zelfbeheersing heeft is niet waakzaam, omdat hij nalaat om eerst goed na te denken of hij iets wel of niet gaat doen. Hij is niet op zijn hoede, omdat hij alleen maar bezig is met impulsieve acties. Het gevolg is dat je de poort open zet voor de zonden en daarmee voor die brullende leeuw. Die loopt zo naar binnen en richt verwoesting aan in je leven. 
Worstel je met gebrek aan zelfbeheersing? Geef de regie dan over aan de Heilige Geest. Zorg er in de eerste plaats voor dat je die ontvangt door Jezus aan te nemen als je Redder en Verlosser.

Handelingen 2:38  / NBV
‘Keer u af van uw huidige leven en laat u dopen onder aanroeping van Jezus Christus om vergeving te krijgen voor uw zonden. Dan zal de heilige Geest u geschonken worden,

En als de Heilige Geest dan in je is, geef Hem dan dagelijks de regie in en over je leven en stel je wil onder zijn gezag, want een onderdeel van de vrucht van de Geest is zelfbeheersing!

Galaten 5:22-23  / NBV
22 ‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,23 ‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.

Als je dat doet ga je een muur om je leven bouwen, zodat de vijand, die brullende leeuw, geen ingang vindt en jij geen prooi ben. Met het woord van God in je ene hand, een zwaard in de strijd, en je andere hand omhoog in aanbidding voor de Allerhoogste Heer, bouw je verder aan de muur, zoals lang geleden de muren van Jeruzalem herbouwd werden.

Nehemia 4:17  / NBV
De lastdragers deden het werk met de ene hand en hielden een werpspies in de andere,

Waakzaam en op hun hoede bouwden ze verder. Met grote zelfbeheersing voerde ze de taak uit die ze te doen hadden. Geen impulsieve acties. Zo herbouwden ze de muur en zo herbouw jij de muur om je leven, zodat die brullende leeuw buiten de deur blijft.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand