Vijand

Spreuken 25:21-22. Hoe ga jij om met je vijanden?

21 ‭Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten, 
‭als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken.
22 ‭Dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd, 
‭en de ‭HEER‭ zal je belonen.

Neem mijn houding en mijn motieven Heer, mijn woorden en mijn daden. Ik stel ze onder de leiding van uw Geest.


Een mooie praktijkles van Elisa n.a.v. de spreuk van vandaag:

2Koningen 6:21-23  / NBV
21 ‭Toen de koning van Israël de Arameeërs zag, vroeg hij aan Elisa: ‘Wat vindt u, vader? Zal ik ze doden?’22 ‭‘Nee, ‘antwoordde Elisa, ‘dood hen niet. Hebt u ze soms met uw eigen wapens krijgsgevangen gemaakt, dat u hen zou doden? Zet hun een maaltijd voor, zodat ze kunnen eten en drinken, en laat hen teruggaan naar hun heer.’23 ‭Hierop liet de koning een overvloedig gastmaal voor hen aanrichten, en toen ze gegeten en gedronken hadden stuurde hij hen terug naar hun heer. Van toen af aan deden de Aramese benden geen invallen meer in Israël.

Stapel eens gloeiende kolen op de hoofden van jouw ‘vijanden’, mensen met wie je in onmin leeft. Dat hoeft niet persé een lekkere maaltijd te zijn, maar kan ook een andere daad van liefde zijn. Geen liefde die wederzijds is,  maar liefde waar jij voor kiest ook al voel je het niet. Agapè, gevende liefde.

Mattheüs 5:44-45a / NBV
44 ‭En ik zeg jullie: heb je ‭vijanden‭ ‭lief‭ en bid voor wie jullie vervolgen,45 ‭alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel.

Een pittige uitspraak van Jezus: ‘Alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel.’ Dit is namelijk de gezindheid van Jezus. Daarom stierf Hij voor ons, uit liefde voor zijn vijanden.

Romeinen 8:7  / NBV
7 ‭Onze eigen wil staat vijandig tegenover God, want hij onderwerpt zich niet aan zijn wet en is daar ook niet toe in staat.

Jezus heeft door zijn dood deze vijandschap verbroken en door geloof mag je deel hebben aan de gezindheid van Jezus en je vijanden lief hebben. Je eigen wil is daartoe niet in staat. Zijn wil wel en door zijn Geest wil Hij zowel het willen als het werken in je uitwerken.

Filippenzen 2:13  / NBV
13 ‭want het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweegbrengt, omdat het hem behaagt.

Zoek vandaag eens samen met Gods Geest naar wegen om vurige kolen op de hoofden van jouw ‘vijanden’ te stapelen en let op hoe ze reageren. Blijft de vijandschap van hun kant af bestaan, laat het oordeel dan aan God, sla het stof van je schouders en voeten en trek in liefde verder met een pot vurige kolen als bagage. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand