Woedende blikken

Spreuken 25:23. Hoe reageer jij op laster en kwaadsprekerij?

23 ‭Zoals de noordenwind een striemende regen brengt, 
‭zo brengt geroddel woedende blikken.

Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen.


Genoeg geroddel en kwaadsprekerij om ons heen. De wereld is er helaas vol van. Neem Twitter. Dat heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een Social Media platform vol roddel  en achterklap en iedereen doet er vrolijk aan mee. Wat ik daar soms onder ogen krijg, vreselijk! Schandalig! 
Te vaak moet ik constateren dat ik zelf in gezelschappen teveel praat over andere mensen in plaats van met. Als dat ‘praten over’ dan ook nog eens negatief is dan begeef je je al snel op het terrein van roddel en kwaadsprekerij.
‘Heimelijk gepraat’ wordt het in de NBG genoemd. ‘Achterbakse tong’ in de HSV. ‘Roddel en achterklap’ in Het Boek.
De spreuk van vandaag legt het accent op degene die getuige is van zo’n situatie. Wat doe je als je in een gezelschap verkeert waar heimelijk wordt gepraat, achterbakse tongen het hoogste woord hebben, roddel en achterklap schering en inslag zijn? Doe je er aan mee, distantieer je je ervan of laat je met een woedende blik zien wat jij er van vindt en denkt om duidelijk te maken aan de zender dat het door jou niet gewaardeerd wordt? Dat is waar de spreuk ons toe oproept. Stelling te nemen en een duidelijk signaal af te geven. De kans is groot dat het dan snel over is met de roddel en de achterklap. Zeker in jouw nabijheid. Want roddel en achterklap wordt vaak gebruikt om in de gunst te komen bij anderen en dat lukt bij jou dus niet. Misschien verlies je er ‘vrienden’ door, maar wat is echte vriendschap dan? 
Misschien komt er vandaag een situatie dat je ‘woedende blik’ van pas komt. Schroom dan niet om een duidelijk signaal af te geven en stelling te nemen.
‘Gelukkig de mens die niet meedoet met wie kwaad doen’, zijn de eerste woorden van de Psalmen. Luister maar naar het lied van vandaag en laat het een hulp zijn voor te maken keuzes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand