Rijkdom

Spreuken 23:4-5.  Welk plan kun jij beter opzij zetten?

4 ‭Tob jezelf niet af om rijk te worden, 
‭zet dat plan opzij.5 ‭Zodra je op rijkdom afvliegt, 
‭is die al verdwenen. 
‭Hij krijgt vleugels, plotseling, 
‭en vliegt als een arend weg.

Ware wijsheid.


Van de zomer keek ik vanaf de camping naar een paar roofvogels die aan het speuren waren naar een prooi. Op een gegeven moment hadden ze een thermiek te pakken en waren ze binnen de kortste keren uit het zicht verdwenen. 
Zo gaat het ook met aardse rijkdom. Als dat je levensdoel is en je weet het te bereiken, dan zul je gaan ontdekken dat geld niet gelukkig maakt. De verloren zoon kreeg veel ‘vrienden’ die helemaal geen vriend waren. Ze lieten hem allemaal in de steek toen hij alles kwijt was. Anderen die er naar streven rijkdom op onrechtmatige wijze te verkrijgen, azen op jouw rijkdom. Dat is een constante dreiging. 
En wanneer een dodelijke ziekte je pad kruist of een noodlottig ongeval plotseling een einde maakt aan je leven, dan staat er geen verhuiswagen klaar om je rijkdom mee te nemen naar de eeuwigheid. En waar is die eeuwigheid voor jou? Op de plek van de rijke man of de arme Lazarus?

Lukas 16:20-31  / NBV
20 ‭Een bedelaar die ‭Lazarus‭ heette, lag voor de poort van zijn huis, overdekt met zweren.21 ‭Hij hoopte zijn maag te vullen met wat er overschoot van de tafel van de rijke man; maar er kwamen alleen honden aanlopen, die zijn zweren likten.22 ‭Op zekere dag stierf de bedelaar, en hij werd door de engelen weggedragen om aan Abrahams hart te rusten. Ook de rijke stierf en werd begraven.23 ‭Toen hij in het dodenrijk, waar hij hevig gekweld werd, zijn ogen opsloeg, zag hij in de verte Abraham met ‭Lazarus‭ aan zijn zijde.24 ‭Hij riep: “Vader Abraham, heb medelijden met mij en stuur ‭Lazarus‭ naar me toe. Laat hem het topje van zijn vinger in water dompelen om mijn tong te verkoelen, want ik lijd pijn in deze vlammen.”25 ‭Maar Abraham zei: “Kind, bedenk wel dat jij je deel van het goede al tijdens je leven hebt ontvangen, terwijl ‭Lazarus‭ niets dan ongeluk heeft gekend; nu vindt hij hier troost, maar lijd jij pijn.26 ‭Bovendien ligt er een wijde kloof tussen ons en jullie, zodat wie van hier naar jullie wil gaan dat niet kan, en ook niemand van jullie naar ons kan oversteken.”27 ‭Toen zei de rijke man: “Dan smeek ik u, vader, dat u hem naar het huis van mijn vader stuurt,28 ‭want ik heb nog vijf broers. Hij kan hen dan waarschuwen, zodat ze niet net als ik in dit oord van martelingen terechtkomen.”29 ‭Abraham zei: “Ze hebben Mozes en de profeten: laten ze naar hen luisteren!”30 ‭De rijke man zei: “Nee, vader Abraham, maar als iemand van de doden naar hen toe komt, zullen ze tot inkeer komen.”31 ‭Maar Abraham zei: “Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren, zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat.”’

Het plan om rijk te worden heeft in mijn leven mijn gedachten wel een paar keer doorkruist, maar is bewust nooit uitgewerkt. Mijn rijkdom wil ik zoeken bij de Heer die mij zeer lief is. In zijn nabijheid wil ik zijn. En bij Abraham, Isaäc, Jacob, Jozef, Henoch, Adam, Eva, David, Paulus, Petrus, Johannes en al die anderen die mij voorgegaan zijn, maar vooral bij Jezus, mijn Heer, Heiland, Helper en grootste Vriend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand