Onderricht

Spreuken 23:12-16. Wat voor offers breng jij om je (klein)kinderen te onderrichten in de weg van de Heer?

12 ‭Heb een open oor voor onderricht, 
‭en een open geest voor kennis.13 ‭Onthoud een kind geen onderricht, 
‭van stokslagen gaat het niet dood.14 ‭Sla het met de stok, 
‭en je redt het van het dodenrijk.15 ‭Mijn zoon, als je je verstand gebruikt, 
‭loopt mijn hart over van vreugde.16 ‭Ik word vervuld van blijdschap 
‭als je een bedachtzaam oordeel hebt.

Als ik uw Woord omhoog hijs.


De Heer heeft een tijdje geleden op mijn hart gelegd om elke keer als ik preek een Schatgraven boekje van Else Vlug weg te geven aan een kind. Afgelopen zondag was het weer zover in een gemeente waar ik sprak. Een ontroerend moment. Toen ik aan het kind vroeg of hij een Bijbel had en er weleens in las was zijn antwoord: Zeker! Met een stralende lach op zijn gezicht.
Wat mooi, maar hoe anders kan het zijn. Na de dienst sprak ik een ouder wiens kind niet de weg van de Heer gaat. Dat is een groot verdriet, zeker als je er over nadenkt wat er gebeurt als Jezus terugkomt, de gemeente opgenomen wordt, en je kind achter blijft. Daar moet je toch niet aan denken!
Hijs daarom de zeilen ouders en haal alles uit de kast om je kind vanaf jonge leeftijd te onderrichten in de weg van de Heer. Laat het zien door het voor te leven en gebruik de middelen die voorhanden zijn. Het mag wat kosten om je kind de weg van de Heer te wijzen en leren. Wat voor offers brengen jullie?
Er is wijsheid en heel veel liefde nodig voor het bestraffen van je kind wanneer het een andere weg gaat. We leven in een andere tijd dan die van Salomo, maar het principe blijft hetzelfde: Doe er alles aan om je kind op de weg van de Heer te brengen en te houden. 
Het lied spreekt over zeilen in de avond. De avond is aangebroken in de wereld. Het wordt steeds donkerder. Voor middernacht komt de bruidegom, komt Jezus terug. Dan zal ik met Hem meegaan, omdat ik door geloof deel ben van het lichaam, de gemeente. Om op dat moment samen met je echtgenoot en (klein)kinderen Hem tegemoet te gaan is mijn grootste wens en verlangen. Wat een moment zal dat zijn. Hijs daarom de zeilen en onderricht je kinderen in de weg daar naartoe!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand