Overtuigingskracht

Spreuken 16:21. Hoe win je aan overtuigingskracht?

21 ‭‭Wie wijs is van hart, wordt verstandig genoemd, 
‭wie op milde toon spreekt, heeft meer overtuigingskracht.‭ 

Mildheid en majesteit.


Waarvan zou ik mensen willen overtuigen? Het liefst dat ze gaan zien en geloven dat het volgen van Jezus de beste keuze is die je kunt maken in je leven? Hoe kun je ze dan overtuigen? De spreuk van vandaag laat de weg zien. Twee kernwoorden: Wijsheid en  mildheid! Jakobus brengt brengt die samen:

Jakobus 3:17 / NBV
17 ‭‭De wijsheid van boven daarentegen is vóór alles zuiver, en verder vredelievend, mild en meegaand; ze is rijk aan ontferming en brengt niets dan goede vruchten voort, ze is onpartijdig en oprecht.

Hoe win je dus aan overtuigingskracht?
1) Door zuiver te zijn.
Zuiver betekent in de grondtekst: inderdaad, werkelijk, heus. In woord en ‘in-der-daad’ werkelijk en heus te zijn. Niet de leugen, maar de waarheid regeert. Zorg dat Jezus met je meegaat, de Waarheid, en je naaste zal overtuigd worden van die waarheid.

2) Door vredelievend te zijn.
Waar je bent en gaat breng je vrede mee. Zorg dat Jezus met je meegaat, de Vredevorst, zodat je door Hem steeds vredelievender wordt voor je naaste.

3) Door mild te zijn.
In de grondtekst betekent dit ook: gepast, behoorlijk, geduldig, goedig. Gepast reageren op situaties. Je behoorlijk gedragen. Geduldig zijn en goed van aard. Zorg dat Jezus met je meegaat, mild en majesteitelijk, en je naaste zal Hem gaan zien in jou en willen worden als Hij.

4) Door meegaand te zijn.
Zorg ervoor dat je zelf ook makkelijk te overtuigen bent, zonder het spoor van Jezus kwijt te raken. Iemand overtuigen gaat veel makkelijker als je een arm om hem/haar heen slaat en in zijn/haar spoor meewandelt, zodat je liefdevolle en krachtige arm hem/haar behoedzaam richting Jezus kan leiden. Dat werkt beter dan op een aardappel kist gaan staan en brullen dat ze Jezus moeten volgen. 
Zorg dat Jezus met je meegaat, zijn arm om jou heen, om je op die weg te leiden. 

5) Door rijk aan ontferming te zijn.
Zorg dat Jezus met je meegaat, vol van ontferming voor wie hulp nodig heeft, en je hart zal met ontferming bewogen worden voor je naaste die verloren gaat als ze niet gered worden. 
Heer Jezus, maak mij als U, bewogen man van smart.

6) Door goede vruchten voort te brengen.

Galaten 5:22-23  / NBV
22 ‭‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,‭ 23 ‭‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.‭ 

Zorg dat Jezus met je meegaat. Hij heeft deze vrucht in overvloed en deelt ze graag uit.

7) Door onpartijdig te zijn.
Partijdigheid veroorzaakt scheuringen en verdeeldheid. Dat hebben we al genoeg gehad binnen onze kerken en is geen best getuigenis. Daarmee zullen we nooit anderen kunnen overtuigen Jezus te volgen. 
Zorg dat Jezus met je meegaat. Hij, die voor de wereld dwaas en zwak is, heeft God uitgekozen om de ‘wijzen’ en ‘sterken’ te beschamen (lees 1 Corinthiërs 11 maar).

8) Door oprecht te zijn.
Niet gemaakt, maar echt. Maskers af en laten zien wie je werkelijk bent, een kind van God! Zorg ervoor dat je Grote Broer met je mee gaat en overtuig samen, met kracht, je naaste om ook een kind van God te willen zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand