Maatstaf

Spreuken 16:11. Wat is jouw maatstaf bij het kopen en verkopen?

11 ‭‭De ‭HEER‭ bepaalt de maatstaf van het recht, 
‭hij stelt de gewichten en balans vast.‭ 

Laat ontzag voor de Heer steeds onze maatstaf zijn.


Vanmorgen las ik een bericht in de NOS app van twee jongens die alarmpistolen uit Oost Europa inkochten, ze ombouwden en in de garagebox van één van de vaders tot pistolen doorverkochten. Dat is een extreem voorbeeld van kopen en verkopen waarbij je maatstaf niet de wil van de Heer is. 
Daar gaat de spreuk van vandaag over. Vanuit ontzag voor God kopen en verkopen, zaken doen. Je geld verdienen op een eerlijke manier en kopen wat Hij belangrijk vindt. 
Deze zomer las ik een boek over het leven van Rees Howells. Zijn leven met de Heer ontwikkelde zich zo dat hij uiteindelijk niets meer kocht en verkocht zonder dat hij zeker wist dat God het wilde. Dat betekende dat hij ook besloot grote aankopen te doen, terwijl hij het geld nog niet had. Waarom? Omdat God heel duidelijk maakte dat Hij het wilde. Nooit heeft God niet gedaan wat hij beloofd had. Altijd kwam het geld er. Ook al was het op het allerlaatste moment. Stel je eens voor wat dat vraagt van geloof en vertrouwen. Daar kan ik nog wat van leren. 
Moeten we dan allemaal zo gaan leven en handelen als Rees dat deed? Een lastig te beantwoorden vraag. Rees had een heel duidelijke roeping en luisterde daarnaar, omdat hij ontzag had voor God. Geeft God jou ook zo’n roeping, dan is het zaak dat je er naar handelt. Waar je geen roeping voor nodig hebt is het leven vanuit geloof en vertrouwen en het kopen en verkopen volgens Gods recht. Dat geldt voor ons allemaal. Een mooie uitdaging voor vandaag als je marktplaats afstruint, Funda in de gaten houdt, boodschappen doet, spullen verkoopt en gewoon je dagelijkse werk doet waarmee je de kost verdient. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand