Schatten

Spreuken 15:6. Welke schatten verzamel jij?

6 ‭‭Het huis van een rechtvaardige bergt talloze schatten, 
‭in wat een goddeloze voortbrengt, schuilt ellende.‭ 

Schatten


Wat zijn de schatten die in jouw huis te vinden zijn? Je kunt dit vanuit twee gezichtspunten bekijken. Het huur- of koophuis waarin je woont met degenen die daar samen met je wonen of je eigen levenshuis. Vanuit het eerste gezichtspunt kunnen er grote schatten verzameld worden. Een groot, duur huis, met prachtige tuin, liefst met zwembad. Een prachtige auto, caravan, camper, motor, boot en ga zo maar door. Een echtgenoot om van te dromen en prachtige kinderen. Genoeg schatten om te verzamelen. Maar wat gebeurt er als jij er straks niet meer bent? Staat er dan een verhuiswagen voor de deur om alles mee te nemen? Nee, helaas! En waar ga je dan naartoe?
Laten we het daarom hebben over de schatten in je eigen levenshuis. Schatten die wel meegenomen kunnen worden naar de hemel, als het leven hier op aarde ophoudt. Paulus zegt daar het volgende over:

2Corinthiërs 4:6-7  / NBV
6 ‭‭De God die heeft gezegd: ‘Uit de duisternis zal licht schijnen, ‘heeft in ons hart het licht doen schijnen om ons te verlichten met de kennis van zijn luister, die afstraalt van het gezicht van Jezus Christus.‭ 7 ‭‭Maar wij zijn slechts een aarden pot voor deze schat; het moet duidelijk zijn dat onze overweldigende kracht niet van onszelf komt, maar van God.‭ 

In de kwetsbare mens die wij zijn, een breekbare aarden pot, wil God een overweldigende kracht leggen, de Heilige Geest. Wanneer het deksel van de pot gaat, het moment dat je besluit te geloven dat je niet zonder die kracht wilt en kunt leven, komt de Heilige Geest en gaat die met zijn licht schijnen op het Woord van God, zodat je het gaat begrijpen en gaat ontdekken dat daar enorme schatten in verborgen liggen die je mee kunt nemen de hemel in wanneer de aarden pot breekt. En die schatten zijn dichterbij dan je denkt. Isaäc Newton zei aan het eind van zijn leven (1642-1727) het volgende:

Ik was als een jongen die op het strand speelt
en zich vermaakt door een nog mooiere steen 
of schelp te vinden, terwijl de grote oceaan 
van de waarheid onontdekt voor mij lag.

Het lied van vandaag verwoord dit geheimenis heel mooi. Luister er goed naar en verzamel die schatten!

Mattheüs 6:19-21  / NBV
19 ‭‭Verzamel voor jezelf geen ‭schatten‭ op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen.‭ 20 ‭‭Verzamel ‭schatten‭ in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen.‭ 21 ‭‭Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand