Verstand

Spreuken 11:22. Wat zijn de wegen die jij bewandelt?

22 ‭‭Schoonheid bij een vrouw zonder verstand 
‭is een gouden ring in de snuit van een varken.

Ik wandelde op wegen, ver bij U vandaan.


De Spreuk van vandaag lijkt over vrouwen te gaan, maar ik trek dat breder. Voor mij is de schoonheid van de vrouw en de gouden ring in de snuit van een varken een vergelijking om een punt duidelijk te maken dat ons allemaal aangaat, niet alleen maar mooie vrouwen. 
Het gaat hier vooral om het niet gebruiken van je verstand. Dat is tenminste het woord wat in de NBV en in de NBG gebruikt wordt. Jullie zullen wel ontdekt hebben dat ik vaak de grondtekst raadpleeg. Ook in dit geval heb ik dat gedaan en de betekenis van ‘verstand’ in de grondtekst is:

1) afwijken, vertrekken‭
‭‭   1a) (Qal)‭
‭‭       1a1) afwijken, weggaan‭
‭‭       1a2) vertrekken, van de weg afgaan, vermijden‭
‭‭       1a3) verwijderd worden‭
‭‭       1a4) ten einde komen‭
‭‭   1b) (Polel) afwenden‭
‭‭   1c) (Hiphil)‭
‭‭       1c1) doen afwenden, doen vertrekken, verwijderen, wegnemen, wegdoen, neerleggen‭
‭‭       1c2) terzijde leggen, ongedaan laten, terugtrekken, verwerpen, afschaffen‭
‭‭   1d) (Hophal) verwijderd worden, weggenomen worden‭

‭‭ Als je van de weg van de Heer afwijkt, weggaat, vertrekt, hem wegneemt, wegdoet, vermijdt,  terzijde legt, ten einde laat komen, neerlegt, ongedaan laat, verwerpt en afschaft, je er van afwendt, verwijderd en terug trekt, dan kan je wel een heel mooi mens zijn, maar al dat moois is als een gouden ring in de snuit van een varken.
Kortom: Wees verstandig en blijf op de weg van de Heer wandelen en niet op wegen ver bij Hem vandaan, zoals het lied van vandaag verwoord. Titel van het lied is: Lord have mercy! Mocht het zo zijn dat je de weg verlaten hebt, keer dan terug als de verloren zoon. Gods genade is oneindig groot. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand