Verlangt

Spreuken 11:23. Wat is jouw verlangen?

23 ‭‭Wat een rechtvaardige verlangt, brengt niets dan goeds, 
‭wat een goddeloze hoopt, veroorzaakt rampspoed.

Dit is mijn verlangen Heer.

Weer worden, net als in veel andere Spreuken, de rechtvaardigen tegenover de goddelozen gesteld. Deze keer gaat het om verlangen en hopen. Een mens die de weg van God bewandelt - de rechtvaardige - verlangt. In het woord verlangen zit passie. Met begeerte en lust de weg van de Heer bewandelen. Je hebt er zin in, want je weet zeker waar die weg naar toe leidt. Een eeuwig leven dicht bij Hem, Schepper van hemel en aarde die zoveel van je houdt. 
Een mens die de weg van God niet bewandelt - de goddeloze - hoopt. In dat woord zit niet de passie die wel in verlangen zit. Begrijpelijk, want waar leidt de weg naar toe die zij bewandelen? Hoe gaat het aflopen als hun leven ten einde is? Ze hopen er het beste van, maar tegen beter weten in.
Hoopt een rechtvaardige dan niet? Zeker, maar die hoop heeft een heel andere dimensie. Lees maar wat er in Hebreeën 11:1 over staat. Ik pak de NBG, want die verwoord het zo mooi vind ik.

Hebreeën 11:1  / NBG51
1 ‭‭Het geloof nu is de ‭zekerheid‭ der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet.‭ 

De hoop van een rechtvaardige is dus zeker weten. Hoop/zekerheid dat Jezus terug gaat komen. Hoop/zekerheid dat er definitief afgerekend gaat worden met de duivel en al het kwaad. Hoop/zekerheid dat Israël Jezus zal gaan erkennen als de Messias. Hoop/zekerheid dat je deel uitmaakt van het volk dat straks in eeuwigheid met Hem zal leven. Geen dood, geen pijn, geen rouw, geen jammerklacht. Wat was, dat is voorbij! Ik voel het verlangen, de passie, begeerte en lust om die weg vandaag weer te gaan in me opkomen. Kom maar op met deze nieuwe dag, door de Heer gemaakt!
‭‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand