Mestpoort

Nehemia 3:14, HSV

‭De Mestpoort herstelde Malchia, de zoon van Rechab, hoofd van het district Beth-Cherem; hij herbouwde hem en plaatste zijn deuren, ‭met‭ de sluitbalken ervan en zijn grendels.‭


Door de Mestpoory werd al het afval naar buiten gebracht en verbrand in het Hinnomdal. Een dal van diepe duisternis, waar Judas zichzelf van het leven beroofde en koningen kindoffers gebracht hebben aan de afgod Moloch. Vreselijk!

 

Een poort die ons oproept alle vuiligheid, alle zonden, weg te doen uit ons eigen leven en het leven van de gemeente. 

 

Vrienden, omdat God ons zulke geweldige beloften heeft gedaan, moeten wij ons afkeren van alles wat ons lichamelijk en geestelijk bevuilt. Wij moeten onszelf reinigen door ontzag voor God te hebben en ons volkomen aan Hem te geven.

(2Corinthiƫrs 7:1, BOEK)

 

God en zonde gaan niet samen, zoals licht en duisternis niet samen gaan. Er uit dus met die zonden! 

Dankzij het offer van Jezus is er vergeving van zonden en reiniging voor ons leven en het leven van de gemeente.

 

Maar als wij onze zonden bekennen, is God zo trouw en rechtvaardig ons die te vergeven. Hij reinigt ons van alle zonde.

(1Johannes 1:9, BOEK)

 

Is de ‘vuilnis’ (lees zonden) weggebracht, de poort van je leven uit, zorg er dan ook voor dat er niet opnieuw ‘vuilnis’ naar binnen komt. Sluit de poort van je lichaam, gevoel, wil en verstand voor alles wat onzuiver en onrein is. Maak keuzes wat betreft de dingen die je doet, waar je naar kijkt, wat je leest, waar je naar toe gaat en met wie je omgaat. Daarvoor heb je de ‘sluitbalken’ en ‘grendels’. Gebruik die, want anders blijf je steeds maar ‘vuilnis’ wegsjouwen en dat is echt niet de bedoeling. Je kunt je tijd beter besteden aan het volgen en dienen van Jezus!


Naast de zonden in je eigen leven heb je ook te maken met de zonden in de gemeente. Ook dat is ‘vuilnis’ wat de ‘Mestpoort’ uit moet. Doet de gemeente dat niet, dan stapelt de ‘vuilnis’ zich op. Lees maar:


1Corinthiƫrs 5:6-7, BasisBijbel

‭Jullie opschepperij slaat nergens op ‭als jullie zulke dingen gewoon laten gebeuren‭. Jullie weten toch dat door een klein beetje gist al het deeg gaat gisten?‭ ‭Doe daarom alles wat slecht is uit de gemeente weg ‭want anders zullen er steeds meer slechte dingen gedaan worden‭. 


Hoe bouw je dus aan de geestelijke mestpoort van de gemeente?

  • Door al je zonden te bekennen, zodat je helemaal rein bent.
  • Door zondige daden van anderen, die de gemeente bevuilen, niet te verzwijgen, maar het te benoemen met de juiste houding.

 

Als Ć©Ć©n van uw broeders u kwaad doet, moet u het hem onder vier ogen zeggen. Als hij uw terechtwijzing aanneemt, is de relatie tussen u en hem hersteld.

(MattheĆ¼s 18:15, BOEK)

 

Doe dat dus wel met de juiste houding!

 

Broeders, als iemand op iets verkeerds wordt betrapt, moet u (als mensen die door de Geest geleid worden) hem vriendelijk terechtwijzen. Vergeet niet dat u zelf ook in de verleiding kunt komen iets verkeerds te doen.

(Galaten 6:1, BOEK)

 

Wie bewust blijven volharden in zonde moeten geweerd worden uit de gemeente. Er uit en grendels en sluitbalken er op.

 

Maar hen die buiten zijn, oordeelt God. En doe de kwaaddoener uit uw midden weg.

(1Corinthiƫrs 5:13, HSV)

 

De Mestpoort was heel dicht bij de Siloam vijver, wat verwijst naar het Woord van God dat ons leven reinigt. Een mooie afsluiter van deze overdenking. Jezus, de Bruidegom, wast de gemeente, Zijn bruid, schoon met Zijn reinigende Woord.

 

Mannen, geef uw vrouw dezelfde liefde als Christus aan Zijn Gemeente gaf, toen Hij Zich volledig voor haar opofferde.‭ ‭Christus zonderde Zijn Gemeente voor Zichzelf af. Zijn woord was als een bad dat haar reinigde.

(Efeziƫrs 5:25-26, BOEK)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand