Herstellen

We hebben de 10 poorten uit Nehemia 3 besproken en sluiten Nehemia 3 af met het centrale thema: 'Herstellen'. 35 Keer wordt dit grondtekst-woord gebruikt in Nehemia 3:

חָזַק‎ chazaq, herstellen

  • sterk maken, versterken
  • verstevigen
  • kracht ten toon spreiden
  • aanscherpen
  • ondersteunen
  • herstellen
  • de overhand krijgen/hebben
  • in zijn macht krijgen, houden, ophouden, vasthouden, schragen
  • bevatten
Onderstaand alle verzen uit hoofdstuk 3 waar dit grondwoord gebruikt wordt.

Nehemia 3:4  Daarnaast verrichtte Meremoth, de zoon van Uria, de zoon van Koz, herstelwerk; daarnaast verrichtte Mesullam, de zoon van Berechja, de zoon van Mesezabeël, herstelwerk; daarnaast verrichtte Zadok, zoon van Baäna, herstelwerk.

Nehemia 3:5  Daarnaast verrichtten de inwoners van Tekoa herstelwerk, maar de vooraanstaanden onder hen zetten hun schouders niet onder de dienst van hun heren.

Nehemia 3:6  De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseah, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij maakten er een zoldering in en plaatsten zijn deuren, met zijn sluitbalken en zijn grendels.

Nehemia 3:7  Daarnaast verrichtten de Gibeoniet Melatja en de Meronothiet Jadon herstelwerk, [met] de mannen van Gibeon en van Mizpa, tot de zetel van de landvoogd van [het gebied aan] deze zijde van de rivier.

Nehemia 3:8  Daarnaast verrichtte Uzziël herstelwerk, de zoon van Harhoja, een van de edelsmeden; en daarnaast verrichtte Hananja, een zalfbereider, herstelwerk. Men liet Jeruzalem tot aan de Brede Muur [ongemoeid].

Nehemia 3:9  Daarnaast verrichtte Refaja, de zoon van Hur, hoofd van de [ene] helft van het district Jeruzalem, herstelwerk.

Nehemia 3:10  Daarnaast verrichtte Jedaja, de zoon van Harumaf, herstelwerk, en tegenover zijn [eigen] huis; en daarnaast verrichtte Hattus, de zoon van Hasabneja, herstelwerk.

Nehemia 3:11  Het tweede gedeelte herstelde Malchia, de zoon van Harim, en Hassub, de zoon van Pahat-Moab, met de Bakoventoren.

Nehemia 3:12  Daarnaast verrichtte Sallum herstelwerk, de zoon van Lohes, hoofd van de [andere] helft van het district Jeruzalem, hij en zijn dochters.

Nehemia 3:13  De Dalpoort herstelde Hanun, met de inwoners van Zanoah; zíj herbouwden hem en plaatsten zijn deuren, [met] zijn sluitbalken en zijn grendels. [Zij herstelden] duizend el van de muur, tot aan de Mestpoort.

Nehemia 3:14  De Mestpoort herstelde Malchia, de zoon van Rechab, hoofd van het district Beth-Cherem; hij herbouwde hem en plaatste zijn deuren, [met] de sluitbalken ervan en zijn grendels.

Nehemia 3:15  De Bronpoort herstelde Sallun, de zoon van Kol-Hoze, hoofd van het district Mizpa. Hij herbouwde hem, overdekte hem, en plaatste zijn deuren, [met] zijn sluitbalken en zijn grendels. Ook [herstelde hij] de muur van de vijver van Siloam bij de tuin van de koning en tot aan de trappen die afdalen vanuit de stad van David.

Nehemia 3:16  Daarachter verrichtte Nehemia herstelwerk, de zoon van Azbuk, hoofd van de [ene] helft van het district Beth-Zur, tot tegenover de graven van David en tot aan de aangelegde vijver en tot aan het Huis van de Helden.

Nehemia 3:17  Daarachter verrichtten de Levieten herstelwerk: Rehum, de zoon van Bani. Daarnaast verrichtte Hasabja, het hoofd van de [ene] helft van het district Kehila, herstelwerk voor zijn district.

Nehemia 3:18  Daarachter verrichtten hun broeders herstelwerk: Bavai, de zoon van Henadad, hoofd van de [andere] helft van het district Kehila.

Nehemia 3:19  Daarnaast verrichtte Ezer herstelwerk, de zoon van Jesua, het hoofd van Mizpa, een tweede gedeelte, tegenover de helling omhoog naar het wapenhuis op de Punt.

Nehemia 3:20  Daarachter herstelde Baruch, de zoon van Zabbai, vol ijver een tweede gedeelte: van de Punt tot aan de deur van het huis van de hogepriester Eljasib.

Nehemia 3:21  Daarachter herstelde Meremoth, de zoon van Uria, de zoon van Koz, een tweede gedeelte: van de huisdeur van Eljasib tot aan het einde van het huis van Eljasib.

Nehemia 3:22  Daarachter verrichtten de priesters, de mannen uit het omliggende gebied, herstelwerk.

Nehemia 3:23  Daarachter verrichtten Benjamin en Hassub herstelwerk, tegenover hun huis, en daarachter verrichtte Azarja, de zoon van Maäseja, de zoon van Hananja, herstelwerk, naast zijn huis.

Nehemia 3:24  Daarachter herstelde Binnuï, de zoon van Henadad, een tweede gedeelte: van het huis van Azarja tot aan de Punt, tot aan de hoek.

Nehemia 3:27  Daarachter herstelden de inwoners van Tekoa een tweede gedeelte: tegenover de grote [hoog] uitstekende toren tot aan de muur van de Ofel.

Nehemia 3:28  Vanaf de Paardenpoort verrichtten de priesters herstelwerk, ieder tegenover zijn huis.

Nehemia 3:29  Daarachter verrichtte Zadok, de zoon van Immer, herstelwerk, tegenover zijn huis, en daarachter verrichtte Semaja, de zoon van Sechanja, de bewaker van de Oostpoort, herstelwerk.

Nehemia 3:30  Daarachter herstelden Hananja, de zoon van Selemja, en Hanun, de zesde zoon van Zalaf, een tweede gedeelte; daarachter verrichtte Mesullam, de zoon van Berechja, herstelwerk tegenover zijn kamer.

Nehemia 3:31  Daarachter verrichtte Malchia, een edelsmid, herstelwerk, tot aan het huis van de tempeldienaren en de handelaars, tegenover de poort van Mifkad en tot het bovenvertrek van het hoekpunt.

Nehemia 3:32  Tussen het bovenvertrek van het hoekpunt tot de Schaapspoort verrichtten de edelsmeden en de handelaars herstelwerk.

Ik weet niet waar herstelwerkzaamheden in jouw leven, of het leven van de gemeente waar je komt, nodig zijn, maar het is in ons leven ook een centraal thema. Weer opbouwen wat in puin ligt. Ik richt me in deze overdenking op de drie terreinen vanuit het grote gebod:

"Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, ziel en verstand. Dit gebod is het eerste en het belangrijkste Het tweede, even belangrijke gebod is: ‘Houd net zoveel van uw medemens als van uzelf.’ Deze twee geboden zijn de basis van de hele wet en de profeten."” (Mattheüs 22:37-40 BOEK)

1) De relatie met God moet hersteld worden

God heeft er alles aan gedaan om de relatie met ons, ontrouwe en zondige mensen, te herstellen. Hij heeft zijn grote liefde aan ons laten zien door Zijn Zoon Jezus Christus naar deze wereld te laten komen om de relatie te herstellen. Toen Jezus stierf aan het kruis, stierf God ook, omdat Hij en Jezus één zijn.

“Ik heb hun dezelfde eer gegeven als U Mij gegeven hebt, om hen zo één te laten zijn als U en Ik. Doordat Ik in hen ben en U in Mij bent, zullen zij een volmaakte eenheid zijn. Dan zal de wereld erkennen dat U Mij gestuurd hebt en dat U net zoveel van hen houdt als van Mij.” (Johannes 17:22-23 BOEK)

En als Jezus in jou woont, dan ben jij ook met Hem gestorven. Dan is het over en uit met je oude, zondige natuur. Als Hij in jou woont, dan ben jij ook met Hem opgestaan in een nieuw leven. Het oude is voorbij gegaan, het nieuwe gekomen.

“Als u christen wordt, wordt u van binnen helemaal nieuw. U bent als het ware opnieuw door God geschapen. Er is een heel nieuw leven begonnen.” (2 Corinthiërs 5:17 BOEK)

Zoveel mensen lijken teleurgesteld in God, maar zijn eigenlijk teleurgesteld in de kerk. Veel levens van mensen liggen in puin door het instituut kerk. Door wetten en regels die door kerkgangers liefdeloos zijn opgelegd aan anderen. Ik kom regelmatig mensen tegen die daar het slachtoffer van zijn geweest en zie dan de boosheid en het verdriet. 
Het wordt tijd dat al die kerkgangers weer discipel worden en achter Jezus aan gaan. Met de gezindheid van Jezus. Met een hart vol berouw weer herstellen wat zo kapot gemaakt is.
En als jij één van de slachtoffers bent? Jezus is geen instituut. Hij is een Persoon die heel veel van je houdt en verlangt naar een relatie met jou. Ga naar Hem terug en Hij zal je in verbinding stellen met Zijn discipelen.

2) De relatie met je medemens moet hersteld worden.

Veel kinderen van God hebben zich de afgelopen decennia opgesloten tussen de muren van hun eigen kerk of huis. Het wordt hoog tijd dat we weer gaan omzien naar onze medemens en onze kerken, maar vooral onze huizen weer openstellen voor onze medemens. Kijk eens wie er allemaal in Nehemia 3 allemaal aan het bouwen waren bij hun eigen huis:

  • Jedaja (vers 10): 'Geprezen door Jahweh'
  • Benjamin (vers 23): 'Zoon van de rechterhand'
  • Hassub (vers 23): 'Bezorgd'
  • Azarja (vers 23): 'Jahweh heeft geholpen'
  • Priesters (vers 28)
  • Zadok (vers 29): 'Rechtvaardig'
  • Mesullam (vers 30): 'Vriend'
Wil jij deze rechtvaardige weg gaan die God wil dat je gaat? Wees dan een vriend voor de mensen om je eigen huis heen en zorg voor ze. Herstel! Maak je niet bezorgd, want Hij is er bij. Zijn rechterhand ondersteunt je om het werk te doen wat je moet doen. Hij helpt je! Voor deze opdracht heeft Hij je als een priester apart gezet. Ga je die weg, dan word je door Hem geprezen!

3) De relatie met jezelf moet hersteld worden.

Als er herstel nodig is in je eigen leven, omdat het in puin ligt, ga dan naar je Grote Vriend. Je bent echt niet alleen. Hij is er om je te helpen, er voor je te zijn. Waarom? Omdat Hij zielsveel van je houdt.
Mesullam uit vers 30 werkte tegenover zijn kamer. Hij stond er waarschijnlijk ook alleen voor, net als jij. Zijn naam betekent: 'Vriend'. Als Jezus in jou woont heb je de beste Vriend altijd bij je. Hij weet als geen ander wat er hersteld moet worden en hoe er hersteld moet worden. En wellicht staat er een vriend uit jouw omgeving op om samen met jou te werken aan herstel. Geef de moed niet op. Bij Hem is er altijd een hoopvolle toekomst.

“Want Ik weet welke plannen Ik voor u heb, zegt de HERE. Met deze plannen heb Ik voor u het goede op het oog en niet het kwade. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven.” (Jeremia 29:11 BOEK)

Tot slot nog even naar het grondtekst-woord voor herstel, chazaq.
God maakt je sterk. Hij zorgt ervoor dat je weer stevig op je benen komt te staat door de kracht die Hij in je ten toon spreidt. Hij herstelt, ondersteunt en verstevigt jouw bestaan. Als Hij weer de overhand krijgt in je leven zal Hij je vasthouden en leren de weg van Hem te blijven gaan. Niet te bevatten, maar zeker waar, want Hij houdt van je.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand