Dalpoort

Nehemia 3:13, HSV

‭De Dalpoort herstelde Hanun, met de inwoners van Zanoah; zíj herbouwden hem en plaatsten zijn deuren, ‭met‭ zijn sluitbalken en zijn grendels. ‭Zij herstelden‭ duizend el van de muur, tot aan de Mestpoort.‭


De poort in de vallei. Het gaat hier om nederigheid. De poort die hoogmoed buiten de deur houdt, die voorkomt dat je als gemeente/discipel trapt in de valstrik van Laodicea:

 

Ik ken uw werken, en weet dat u niet koud en niet heet bent. Was u maar koud of heet!‭ ‭Maar omdat u lauw bent en niet koud en ook niet heet, zal Ik u uit Mijn mond spuwen.‭ ‭Want u zegt: Ik ben rijk en steeds rijker geworden en heb aan niets gebrek, maar u weet niet dat juist u ellendig, beklagenswaardig, arm, blind en naakt bent.

(Openbaring 3:15-17, HSV)

 

Hoogmoed beredeneert alles weg met zelf opgedane kennis. Je vindt dat je heel wat bereikt hebt in het leven met de Heer en dat je heel wat bent. Bescheidenheid en een diep gevoel van eigen kleinheid is ver te zoeken. Waar een geest van hoogmoed is wordt veel kritiek geleverd. Waar nederigheid heerst verstomt de kritiek en acht je de ander uitnemender dan jezelf.


Filippenzen 2:3, BOEK

‭Wees niet egoïstisch en probeer niet de eer naar u toe te trekken of een ander te bedriegen. Maar wees nederig en sla een ander hoger aan dan uzelf.‭


In veel kerken en levens van gelovigen ligt de Dalpoort in puin. Herbouw vindt o.a. plaats door gebed en vasten. Met vasten buig je voor God en leer je om nederig te zijn.

 

1Petrus 5:5-6, BOEK

‭Jonge mensen, doe wat de voorgangers zeggen. U moet in de omgang met elkaar nederig zijn, want God is tegen trotse mensen. Maar als u nederig bent, zal Hij u genade geven.‭ ‭Als u zich buigt onder de sterke hand van God, zal Hij u oprichten als Hij vindt dat de tijd daarvoor gekomen is.‭


Meer op Jezus gaan lijken door de Geest die in je woont. Dat is het geheim en het beste wapen tegen hoogmoed en trots.

Filippenzen 2:5-11, BOEK

5‭ ‭Blijf erop toezien dat uw innerlijke houding moet zijn zoals die van Christus Jezus,‭ ‭6‭ ‭Die, hoewel Hij God was, Zich niet heeft vastgeklampt aan Zijn goddelijke rechten.‭ ‭7‭ ‭Integendeel, Hij legde Zijn grote macht en heerlijkheid af en kwam als dienaar in het lichaam van een mens.‭ ‭8‭ ‭Herkenbaar als mens, vernederde Hij Zich en gehoorzaamde tot het uiterste, zelfs tot in de dood aan het kruis.‭ ‭9‭ ‭Daarom heeft God Hem de hoogste plaats gegeven en Hem een naam gegeven, die Hem boven alles plaatst,‭ ‭10‭ ‭zodat in de naam van Jezus iedereen in de hemel, op aarde en onder de aarde zijn knieën zal buigen‭ ‭11‭ ‭en openlijk zal erkennen tot eer van God de Vader, dat Jezus Christus de Here is.

 

Tot slot de twee namen die in vers 13 genoemd worden. Hanun herbouwt de poort samen met de inwoners van Zanoah. De naam Hanun betekent ‘bevallig’ en Zanoah ‘verworpen’. Beide betekenissen zeggen alles over nederigheid en dus alles over Jezus. Lees Jesaja 53 maar:

 

Jesaja 53:2-3, BOEK

In Gods ogen was Hij een groene scheut, die groeide aan een wortel in droge en onvruchtbare grond. Maar in onze ogen had Hij niets aantrekkelijks. Niets dat maakte dat wij Hem graag wilden aanvaarden.‭ ‭Wij verafschuwden en verachtten Hem, een man van zorgen, vertrouwd met het bitterste verdriet. Wij keerden Hem de rug toe en keken de andere kant op als Hij langs kwam. Hij werd veracht en dat deed ons niets.

 

Voor de wereld is nederigheid niet aantrekkelijk (bevallig) en wordt het verworpen. Voor God is het zeer aantrekkelijk en Hij omarmt nederigheid. Wat zou de wereld er anders uitzien als we allemaal bevallig zouden zijn: aangenaam, aanlokkelijk, aardig, allerliefst, bekoorlijk, bekwaam, charmant, geestig, goed.

 

Mijn ‘Dalpoort’ is gesloten voor hoogmoed en gaat open voor nederigheid, omdat ik de weg van God wil gaan. Als andere mensen dat vervolgens zien in je leven, is dat een bemoediging en aanmoediging. Deze week, bij het afscheid van mijn werk, ben ik erg bemoedigd en aangemoedigd verder te gaan op de weg van de Heer. Dank U Heer!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand