Oostpoort

Nehemia 3:29, HSV 
“Daarachter verrichtte Zadok, de zoon van Immer, herstelwerk, tegenover zijn huis, en daarachter verrichtte Semaja, de zoon van Sechanja, de bewaker van de Oostpoort, herstelwerk.”

De Oostpoort (Gouden Poort) is de poort bij de tempel van waaruit de heerlijkheid van God vertrokken is uit de tempel door de zonde van het volk. Zie Ezechiël: 

Ezechiël 10:18-19, BOEK
18‭ ‭Toen begaf de heerlijkheid van de HERE zich van de deur van de tempel naar een plaats boven de cherubs.‭ ‭19‭ ‭En terwijl ik toekeek, vlogen de cherubs met hun wielen naast zich naar de oostelijke poort van de tempel. De heerlijkheid van de God van Israël bleef boven hen.‭

Ezechiël 11:23, BOEK
‭23‭ ‭En de heerlijkheid van de HERE steeg op uit de stad en begaf zich boven de berg aan de oostkant.‭

Het is dus de poort waardoor God in- en uitgaat. De woonplaats van God was in die tijd de tempel. 2000 Jaar geleden, toen Jezus stierf aan het kruis en opstond uit de dood is dat veranderd. Toen werden wij een tempel, een woonplaats voor God.

“Weet u niet dat u zelf de tempel van God bent en dat Zijn Geest in u woont?” (1 Corinthiërs 3:16 BOEK)

Er is dus een weg geopend om weer in de nabijheid van God te kunnen leven, zoals ooit de bedoeling was van God, toen Hij Adam en Eva schiep en Zijn levensadem in ze blies.

“Toen vormde de HERE God het lichaam van de mens uit stof van de aarde en blies hem de levensadem in. Zo werd de mens een levend wezen.” (Genesis 2:7 BOEK)

Door de zondeval van Adam en Eva is deze levensadem van God verdwenen uit de mens en konden ze niet meer in de directe nabijheid van God leven.

“Alle mensen hebben gezondigd en missen daardoor Gods nabijheid.” (Romeinen 3:23 BOEK)

Maar door Jezus is die weg weer geopend en kunnen wij weer leven in de nabijheid van God door de Heilige Geest die in ons komt wonen als we geloven in Jezus. Wat een wonder!
Daarvoor moet je de 'poort' van je leven wel openen voor Hem. In Nehemia 3 vers 29 lazen we dat Semaja de bewaker van de Oostpoort was. Zijn naam betekent: 'Door Jahweh gehoord'. Als jij gelooft dat Jezus jou gered heeft van de macht van de zonde en tot God roept en Hem uitnodigt binnen te komen in jouw leven, dan zal Hij zeker naar je horen. 

“De HERE is dichtbij ieder die Hem aanroept met een zuiver hart.” (Psalmen 145:18 BOEK)

De Oostpoort verwijst ook naar de wederkomst van Jezus. Als Jezus terug komt zal dat op de Olijfberg zijn, ten oosten van Jeruzalem, te bereiken vanuit de Oostpoort. Zacharia heeft dat lang geleden al geprofeteerd:

“Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, ten oosten van Jeruzalem. En de Olijfberg zal in tweeën splijten. Er zal een buitengewoon groot dal ontstaan dat van het oosten naar het westen loopt, want de ene helft van de berg zal naar het noorden wijken en de andere naar het zuiden.” (Zacharia 14:4 BOEK)

De Joden geloven dat de Messias door de Oostpoort Jeruzalem binnen zal komen. De Islamieten hebben om die reden lang geleden de poort dichtgemetseld en er een Islamitische begraafplaats voor gelegd, om te voorkomen dat de Messias door de Oostpoort naar binnen zou komen. 
Geloof je nu echt dat Jezus zich daardoor laat tegenhouden? Nehemia hoefde de Oostpoort niet te herbouwen. Dat zegt genoeg. De heerlijkheid van God staat voor eeuwig vast. Die laat zich door niets en niemand weerhouden. 

Wat weerhoudt jou om Jezus toe te laten in jouw leven?






Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand