Hond

Spreuken 26:11. Welke verandering is nodig om niet terug te vallen in zondige levenspatronen?

11 ‭Zoals een hond terugkeert naar zijn eigen braaksel, 
‭zo herkauwt een dwaas zijn dwaasheid.

Verlost van mijn falen.


Als een hond een hond blijft zal hij altijd terugkeren naar zijn eigen braaksel. Zo zit een hond nu eenmaal in elkaar. Hij vreet zich vol, braakt het uit en eet zijn eigen braaksel weer op. 
Een mens zonder God zal ook altijd terugkeren naar de zonde. Zo zit onze natuurlijke mens nu eenmaal in elkaar. We zondigen, keren ons er van af omdat we onze buik er van vol hebben, maar keren er net zo hard weer naar terug om ons weer aan de zonde over te geven. Petrus haalt het in zijn brief ook aan in relatie tot mensen die tot geloof gekomen zijn, zich afgekeerd hebben van de zonde, maar weer bewust kiezen om terug te keren naar dat oude zondige leven.

2Petrus 2:20-22  / NBV
20 ‭En als zij die zich door hun kennis van onze Heer en redder Jezus Christus hebben losgemaakt van het vuil van de wereld, daar weer in verstrikt raken en er opnieuw door worden beheerst, zijn ze er erger aan toe dan voorheen.21 ‭Het was beter voor hen geweest de weg van de rechtvaardigheid nooit gekend te hebben dan die weg wel te kennen, en zich vervolgens af te wenden van het heilige gebod dat hun is overgeleverd.22 ‭Op hen is het spreekwoord ‘Een hond keert terug naar zijn eigen braaksel’ volledig van toepassing, of ‘Een gewassen zeug rolt al snel weer door de modder’.

Hoe voorkom je nu dat dit jou overkomt en hoe komt het nu dat we allemaal wel die drang kennen of gekend hebben om als kind van God bewust te zondigen? Bekijk het volgende filmpje maar. Dat legt het principe uit en maakt duidelijk hoe je kunt voorkomen dat je als een hond terugkeert naar je eigen braaksel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand