Tijd

Prediker 3:2. In welke grond ben jij geplant?

‭2‭ ‭Er is een tijd om te baren 
‭en een tijd om te sterven, 
‭een tijd om te planten 
‭en een tijd om te rooien.‭

In het begin.


In de buurt waar ik woon ligt de begraafplaats. Regelmatig loop ik er over wanneer ik mijn ochtendwandeling maak voor mijn werk uit. Dan zie ik de zerken met daarop de geboorte- en sterfdatum van de overledenen. Onlangs is mijn moeder daaraan toegevoegd: 14-11-1933 - 11-10-2022.
Dat kleine tussenstreepje tussen de twee data was haar leven en zal ook jouw leven zijn als het jouw tijd is. De mensheid doet verwoede pogingen grip te krijgen op het moment van geboorte en sterven, maar dit ligt niet in onze hand. Dat is Gods zaak.

Job 14:5, NBV
‭5‭ ‭Als de dagen van de mens al vaststaan, 
‭als u het aantal maanden dat hij leeft bepaalt 
‭en de grens stelt die hij niet kan overschrijden,‭

Waar  je wel grip op hebt is het tussenstreepje. Wat er gebeurt in je leven hangt af van de keuzes die je maakt. Volg je je eigen koers, dan zul je geplant worden op plekken waar jij voor kiest. Hoe diep je wortels gaan hangt dan af van de grond waarop je staat. Één ding is wel zeker. Je wortels zullen nooit zo diep gaan als in de grond waarop God je graag wil planten. Lees de volgende gelijkenis van Jezus maar eens:

Mattheüs 13:18-23, NBV
‭18‭ ‭Hoor en begrijp dan nu de gelijkenis van de ‭zaaier‭:‭ ‭19‭ ‭bij ieder die het woord van het koninkrijk hoort maar het niet begrijpt, komt hij die het kwaad zelf is en rooft wat hun in het hart is gezaaid; bij hen is op de weg gezaaid.‭ ‭20‭ ‭Het zaad dat op rotsachtige grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en het meteen met vreugde in zich opnemen.‭ ‭21‭ ‭Het schiet echter geen wortel in hen, oppervlakkig als ze zijn. Worden ze vanwege het woord beproefd of vervolgd, dan houden ze geen ogenblik stand.‭ ‭22‭ ‭Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijkse bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft.‭ ‭23‭ ‭Het zaad dat in goede grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en begrijpen. Zij dragen dan ook rijkelijk vrucht, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig.’‭

Zorg er dus voor dat je in goede grond gezaaid wordt. Dat bevordert de kwaliteit van je ‘streepje’ en maakt dat er goede vruchten voortkomen uit je leven die eeuwigheidswaarde hebben. Kies voor de akker van de Heer. Nergens wordt beter voor een akker gezorgd dan daar. Daar ben je in goede handen. Daar houdt Hij je stevig vast!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand