Zichzelf

Spreuken 29:24. Wat doe jij jezelf aan?

‭24‭ ‭Een heler doet zichzelf veel kwaad, 
‭hij weet dat hij vervloekt wordt, toch geeft hij de dief niet aan.‭

Behoed mij voor verkeerde vrienden


Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. Kies je vrienden dus zorgvuldig. Ik heb een aantal jaar gewerkt in een gesloten jeugdinrichting en zag daar de gevolgen van jongeren die hun eigen ziel veel kwaad aangedaan hadden door zich in te laten met verkeerde vrienden. De rechtspraak was onverbiddelijk en de uitgesproken vloek door de rechter werd werkelijkheid. Die vloek betreft de eed die je moet afleggen, een plechtige belofte om de waarheid te spreken. Dat deden ze niet, omdat je je ‘vrienden’ niet verraad. Bang voor de de wraak van je ‘vriend’ en de veroordeling van de rechter, zwijg je en doe je jezelf veel kwaad aan.
Delen in de buit van criminelen, brengt je op het pad van het kwaad. Hoed je daarvoor. Dat begint al in de kleine, schijnbaar  ‘onschuldige’ dingen. Pak het dus bij de kiem, de gedachte, aan. 
Hoe zat het ook alweer? Oogst een gedachte, zaai een daad. Oogst een daad, zaai een gewoonte. Oogst een gewoonte, zaai een karakter. Oogst een karakter, zaai een bestemming.
Kies je vrienden dus zorgvuldig vanaf de allereerste gedachte en zorg dat je bestemming niet de ‘gevangenis’ wordt, maar een leven dicht bij de Heer.

Spreuken 13:20, BasisBijbel
‭20‭ ‭Als je met wijze mensen omgaat, word je wijs. 
‭Maar als je bevriend bent met dwazen, loopt het slecht met je af. 
‭‭

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand