Bescheiden

Spreuken 29:22-23. Hoe bescheiden ben jij?

‭22‭ ‭Een driftkop maakt snel ruzie, 
‭een heethoofd gaat vaak over de schreef.‭ ‭
23‭ ‭De hoogmoed van een mens brengt hem ten val, 
‭eer is weggelegd voor wie bescheiden is.‭

Prijs Hem


Een nieuw lied vandaag. Deze week zomaar ontstaan en opgenomen. Een lied dat de aandacht vestigt op God en onze Verlosser Jezus Christus. Als dat de praktijk in je leven is, dan leer je om bescheiden te zijn. In de NBG staat ‘nederig’. Erkennen dat wie je bent, wat je krijgt of doet, te danken is aan de goedheid van God. 
Erken je dat niet, dan ben je hoogmoedig. In de grondtekst betekent dat: trots, majesteit, opstand. Je komt in opstand tegen het gegeven dat alles te danken is aan de goedheid van God. Hij is niet de majesteit in je leven, maar je eigen ‘ik’ zit als majesteit op te troon. Trots op eigen werk verlies je Hem, de Almachtige, hoog verheven God, uit het oog en word je geleid door je eigen zondige natuur. Drift, ruzie en heethoofdig over de schreef gaan zijn kenmerken van deze oude natuur. Die kun je vanuit eigen inspanning in toom houden, maar er van bevrijd worden kan alleen wanneer je innerlijk verandert en het leven van Jezus in jou uitgestort wordt door de Heilige Geest, die je ontvangt wanneer je tot geloof komt. 
Dan doe je niet bescheiden, dan ben je het, omdat dit het leven kenmerkt dat God geeft aan mensen die nederig begrijpen dat ze God nodig hebben. Hoor jij daar bij?

Jesaja 57:15, BasisBijbel
‭15‭ ‭Dit zegt de Hoogverheven God, die voor eeuwig op de troon zit. 
Ik ben de Heilige God. Ik woon in de hoge, heilige hemel. 
Ik woon óók bij de mensen die nederig begrijpen dat ze Mij nodig hebben. 
Bij de mensen die bij Mij terugkomen en Mij voortaan van harte willen gehoorzamen. 
Hun zal Ik nieuw leven geven.‭

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand