Dwaasheid

Spreuken 27:22. Is er hoop voor een dwaas?

22 ‭Al leg je een dwaas in een vijzel 
‭en stamp je hem tussen de graankorrels fijn, 
‭zijn dwaasheid stamp je er niet uit.

Ware wijsheid


Dat klinkt vrij hopeloos voor de dwaas. Wat je ook doet, de dwaasheid krijg je er niet meer uit. Is er dan echt geen hoop voor een dwaas? Eerst maar even duidelijk maken wat een dwaas kenmerkt. De grondtekst zegt het volgende:
  • minacht wijsheid
  • drijft de spot met …..
  • is een ruziezoeker
  • Leidt een losbandig leven
Wijsheid daarentegen kenmerkt zich door ontzag voor God en het uit de weg gaan van wat kwaad is.

Job 28:28  / NBV
28 ‭En hij sprak tot de mens: 
‭‘Ontzag voor de Heer-dat is wijsheid; 
‭het kwaad mijden-dat is inzicht.’

Dan terugkomend op de vraag: Is er hoop voor een dwaas? Twee antwoorden.
  1. Voed kinderen al jong op in de kennis van de weg van de Heer en schroom niet om stevige prikkels te geven wanneer ze dwaas handelen. Jonge kinderen zijn nog te sturen, kneden en vormen. Laat dat niet aan kinderopvang en school over, maar pak als ouders zelf die verantwoordelijkheid. Doe je niets of te weinig en zijn ze tiener, zie dan de dwaasheid er maar eens uit te krijgen. Een onbegonnen zaak.
  2. De enige hoop voor tieners en volwassenen, en natuurlijk ook voor jonge kinderen, is het leren kennen van Jezus als je Redder en Verlosser, zodat zijn Geest in je komt wonen. En geloof me, die weet wel raad met die dwaasheid. De schuld die we in ons leven opgebouwd hebben door dwaas te handelen is dan in één klap betaald. Daarvoor stierf Jezus aan het kruis. De macht die achter de dwaasheid zit is de deur uitgezet. Daarvoor overwon Jezus de dood. De bezem is door je leven gehaald om alle troep op te ruimen. Alle minachting, spot, ruzie en losbandigheid opgeruimd. Een nieuwe start. De Heilige Geest helpt je dan verder om in ontzag voor God te leven en het kwaad buiten de deur te houden. Met vallen en opstaan, maar hij helpt en leidt als jij je daarvoor dagelijks openstelt. Dat is een goed begin van elke dag. Ook van vandaag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand