Verstandig

Spreuken 17:2. Wat maakt je tot een verstandige slaaf?

2 ‭‭Een verstandige slaaf verdrijft een onwaardige zoon, 
‭hij deelt samen met de broers in de erfenis.‭ 

Ik besluit een dienstknecht te zijn van Jezus, mijn Meester.


In Genesis 24 wordt gesproken over de oudste knecht van Abraham die het beheer had over zijn hele bezit. Genesis 15:2 laat ons zien wie dat was, Eliëzer uit Damascus. Lees de geschiedenis in Genesis 24 maar eens en je gaat begrijpen waarom Abraham heel zijn bezit aan Eliëzer toevertrouwde en waarom hij in de categorie ‘verstandige slaaf’ thuishoort. Wat mij opvalt:

Hij stelt goede vragen.
Als Abraham in de eerste verzen duidelijk maakt wat hij wil stelt Eliëzer een vraag die gaat over een heel fundamenteel vraagstuk. De belofte die God aan Abraham gedaan heeft en de daaruit volgende besnijdenis (vandaar het zweren met de hand in de lies). Izaak mag dus in geen geval terug naar Abrahams geboorteland.

Hij kent zijn plaats.
Als Eliëzer het over Abraham heeft, dan heeft hij het over zijn meester. Hij is gehoorzaam aan wat zijn meester zegt en voert dat uit.

Hij is betrouwbaar.
Omdat hij zijn plaats kent, vertrouwt Abraham hem ook zijn bezit toe en de opdracht in dit hoofdstuk om een vrouw voor Izaak te zoeken.

Hij dient de God van zijn meester.
Genesis 24:27  / NBV
27 ‭‭‘Geprezen zij de ‭HEER‭, de God van mijn meester Abraham, die mijn meester zijn genegenheid en trouw niet heeft onthouden. De ‭HEER‭ heeft mij naar het huis van mijn meesters verwanten gebracht.’‭ 

Hij overziet het hele plaatje.
Dat zie je terug in de vraag die hij in het begin aan Abraham stelt en zijn verslaglegging naar Laban en Betuël over de hele gang van zaken.

Hij houdt vast aan de opdracht en laat zich niet ophouden.
Als hem gevraagd wordt of Rebekka nog een aantal dagen mag blijven, voordat ze meegaat, laat Eliëzer zich niet ophouden, maar houdt vast aan de uitvoering van zijn opdracht.

Nu wij! Mijn Heer en Meester is Jezus. Stel ik de goede vragen aan Hem? Ken ik mijn plaats? Ben ik betrouwbaar? Dien ik God? Overzie ik het hele plaatje van het plan van God? Houd ik vast aan de opdracht die ik ontvangen heb en laat ik me niet ophouden?
Kortom, ben ik een verstandige slaaf? Stof tot nadenken en dan hebben we het niet eens gehad over de erfenis die je dan te wachten staat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand