Vluchtig

Prediker 4:13-16,. Hoe ga jij om met de vluchtigheid van het bestaan?

‭13‭ ‭Beter een arme maar wijze jongeman, dan een oude maar dwaze koning die van geen waarschuwing meer wil weten.‭ ‭14‭ ‭Ja, ‭iemand‭ komt uit de gevangenis om koning te worden, terwijl iemand die in zijn koninkrijk is geboren, verarmt.‭ ‭15‭ ‭Ik zag al de levenden onder de zon omgaan met de jongeman, de tweede, die voor hem in de plaats kwam.‭ ‭16‭ ‭Er komt geen einde aan al het volk, aan allen die er vóór hen waren. Ook zullen zij die later komen, zich niet over hem verblijden. Ja, ook dat is vluchtig en najagen van wind.‭

Acteurs die even stralen.


Generaties komen en gaan. Wie eens populair was zal, naarmate de jaren vorderen, merken dat de populariteit afneemt en dat er in opvolgende generaties weer anderen zijn die op de voorgrond staan. Dat maakt de Prediker ons duidelijk in deze verzen. Een koning die plaats moet maken voor een jongeman en de jongeman die, als de volgende generatie zich weer aandient, op zijn beurt weer plaats moet maken. De oude koning die meent wijs te zijn, maar steunt op eigen-wijsheid en daarmee zijn volk ernstig tekort doet. 

We zijn als acteurs die even stralen of voetballers die een aantal jaar op het hoogste podium staan en dan in de vergetelheid verdwijnen, omdat de jongere generatie hun plaats inneemt. Zo vluchtig is het leven. 

Zet jij in je leven in op populariteit dan kom je dus bedrogen uit en jaag je wind na. Die komt en gaat, vluchtig en ongezien, maar je voelt hem wel! 

Zo wil ik mijn leven niet leven. Ik kies er voor mijn aandacht te richten op God en me te verheugen in de jongere generatie die hun plaats inneemt om God te dienen en te volgen op een wijze die bij hun generatie past. Met het Woord van God als een vast, onwrikbaar anker.  

 

Romeinen 12:16, HSV

16‭ ‭Wees eensgezind onder elkaar.

 Streef niet naar de hoge dingen, maar houd u bij de nederige. 

Wees niet wijs in eigen oog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand