Rust

Prediker 4:4-6. Ben jij in De rust?

‭4‭ ‭Verder zag ik ‭van‭ al het zwoegen en alle bekwaamheid bij het werk, 
dat het iemand afgunst ‭oplevert‭ van zijn naaste. Ook dat is vluchtig en najagen van wind.‭ ‭
5‭ ‭De dwaas vouwt zijn handen samen en eet zijn eigen vlees.‭ ‭
6‭ ‭Een hand vol rust is beter dan beide vuisten vol zwoegen en najagen van wind.‭

Gods rust ingaan


De Prediker zoomt in op ons werk en constateert dat carrière maken er voor zorgt dat anderen jaloers worden en vanuit die jaloersheid hun best gaan doen om ook carrière te maken, om er vervolgens achter te komen dat anderen daar weer met jaloersheid op reageren. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en kom je nooit tot werkelijke rust. Velen komen thuis te zitten met een burn-out, omdat ze in de greep zijn van dit proces. Een baan met minder status is geen optie, want dan worden ze weer slachtoffer als het om jaloersheid gaat en geen opwekker. Bovendien hebben ze al die duur betaalde opleidingen, studies en bijscholingen niet voor niets gedaan. Nu moeten ze gedwongen rust nemen. Gaan ze De rust vinden?

Daartegenover staat de dwaas die het allemaal wel goed vindt en overmatig zijn rust pakt. Werken doet hij niet, waardoor er regelmatig geen brood op de plank ligt. De rust die hij denkt te vinden door niet te werken, vindt hij niet. En met deze dwaze houding vindt hij De rust zeker niet!

Het geheim is met open handen je werk doen in plaats van met gebalde vuisten. Open handen die zich uitstrekken naar God, die je graag wil laten ingaan in zijn rust. Open handen kunnen ontvangen, vuisten niet. 

Bij Hem leer je hoe je die rust in kunt gaan. Wat je daarvoor moet afleggen en wat je daarvoor moet aandoen. Luister het lied maar. Dan hoor je hoe Hebreeën 3 en 4 duidelijk maken wat je moet afleggen en Efeziërs 1 wat je moet aandoen, om De rust binnen te gaan.

En wat betreft je werk? Laat je niet leiden door jaloersheid en wat voor andere drang ook die maakt dat je je werk met gebalde vuisten gaat doen. Doe je werk als voor de Heer, met open handen, en zorg er voor dat je voldoende rust hebt om in Zijn aanwezigheid te zijn en te blijven. Ik bid je toe dat je Die rust zult ingaan.

 

Hebreeën 4:9-11, BOEK

9‭ ‭Er wacht het volk van God dus nog altijd een zuivere, volkomen rust.‭ ‭10‭ ‭Wie door geloof die rust ervaart, rust uit van zijn eigen werk, net als God.‭ ‭11‭ ‭Laten wij ons best doen deel te krijgen aan die rust. Daarom moeten wij ervoor oppassen God niet ongehoorzaam te zijn zoals het volk Israël, dat daardoor die rust niet kreeg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand