Drievoudig

Prediker 4:7-12. Hoe sterk is jouw levenssnoer? 

‭7‭ ‭Opnieuw zag ik iets vluchtigs onder de zon.‭ ‭
8‭ ‭Er is er één, en geen tweede. Hij heeft ook geen kind of broer en toch komt er geen einde aan al zijn zwoegen. 
Ook wordt zijn oog niet verzadigd van rijkdom. ‭Nooit is het‭: Voor wie tob ik mij af en laat ik mijzelf het goede ontbreken? 
Ook dat is vluchtig en een treurige bezigheid.‭ ‭
9‭ ‭Twee zijn beter dan één, want ‭samen‭ krijgen zij een goede beloning voor hun zwoegen.‭ ‭
10‭ ‭Want als zij vallen, helpt de één zijn metgezel overeind. Maar wee die ene die valt, terwijl er geen tweede is om hem overeind te helpen.‭ ‭
11‭ ‭Ook als er twee ‭bij elkaar‭ liggen, hebben zij warmte, maar hoe moet één ‭alleen‭ warm worden?‭ ‭
12‭ ‭En als iemand de één overweldigt, zullen die twee tegen hem standhouden. 
Een drievoudig snoer wordt niet snel gebroken.‭

Geen één, twee, maar drievoudig snoer.



Één, twee of drie? Hoe leef jij je leven?

 

Één

Je leeft voor jezelf. Je doel is om het te maken in het leven. Snel rijk worden en genieten van de mogelijkheden en de macht die je dan hebt. Een relatie past daar niet in. Die is er misschien wel, maar jij bent er niet. Alles draait om geld en zakelijk succes. Voordat je het weet zijn je kinderen groot en ben jij er niet geweest. Of je hebt geen kinderen en geen partner en bevredigt je hunkering naar seks door kortstondige relaties aan te gaan die alleen op jezelf gericht zijn. Geld heb je zat, maar het is nooit genoeg en echt genieten kun je er niet van. En dan ineens spat alles als een zeepbel uit elkaar wanneer de dood je pad kruist en blijft er niets over van alles waar je zo voor gezwoegd hebt. Als een ademtocht gaat het voorbij. Leegte!

 

1Johannes 2:16-17, HSV

16‭ ‭Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld.‭ ‭17‭ ‭En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; maar wie de wil van God doet, blijft tot in eeuwigheid.

 

Twee

Je leeft in relatie met je naaste en je doel is het samen te maken in het leven. Vriendschap is een kostbaar goed voor je. Daar investeer je graag in. Je verlangt naar een relatie  en kinderen. En als het je gegeven wordt ben je er voor ze, omdat je van ze houdt. Als ze in de put zitten ben jij er om ze er uit te halen en andersom. Als ze verdriet hebben, ben jij er om ze te troosten en andersom. Als ze de moed verliezen, ben jij er om ze aan te moedigen en andersom. Als ze mat zijn, ben jij er om ze aan te vuren en andersom. Als ze succes hebben, ben jij er om dat samen met ze te vieren en andersom.

Als de dood dan je pad kruist blijven er vrienden en familieleden achter die in liefde je naam zullen noemen en herinneren. Één generatie, twee generaties, misschien drie generaties lang en voor een enkeling eindeloos in de geschiedenisboeken. Minder leeg dan één, maar toch, want …..

 

Drie

….. neem dan drie. Alles van twee is ook belangrijk voor jou, maar er staat één relatie boven alles en dat is de relatie met God. De liefde voor Hem en bovenal die van Hem voor jou maakt je wie je bent. 

Je verlangt naar een partner voor wie God ook boven alles gaat of hebt er al één gevonden. Een ongelovige partner is geen optie voor je. Voor je beste vrienden staat God ook op de eerste plaats, zodat je elkaar kunt helpen, aanmoedigen en aanvuren in het blijven volgen van Hem. Alleen dit snoer is bestand tegen de dood. Het zal je niet ‘breken’. De vruchten van deze drievoudige relatie neem je mee de eeuwigheid in.

 

Mattheüs 22:37-39, HSV

37‭ ‭Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.‭ ‭38‭ ‭Dit is het eerste en het grote gebod.‭ ‭39‭ ‭En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand