Prediker

Prediker 1:1. Wie ben jij?

‭1‭ ‭Hier volgen de woorden van Prediker, zoon van David en koning in Jeruzalem.‭

Ik ben een kind van de Heer


Van Spreuken naar Prediker. Een ander boek, maar de schrijver blijft hetzelfde, Salomo! Hij maakt zich hier bekend als Prediker en dat is ook wat hij doet. Een groot publiek aanspreken en een lezing houden over het leven. De drie boeken die Salomo geschreven heeft betroffen elk één van zijn levensfases. Hooglied toen hij jong en verliefd was. Verblind door de liefde wordt God niet één keer genoemd in Hooglied. Laat dat een wijze les voor de jeugd zijn. Betrek God in je verliefdheid, zodat je de juiste partner vindt. 
De Spreuken schreef Salomo toen hij op middelbare leeftijd was. Woorden van wijsheid die hij mee wilde geven aan zijn nageslacht en volk. Wijsheid, opgedaan vanuit eigen ervaring, maar bovenal verkregen van God om zijn taak op aarde goed te volbrengen. Dat dat bij Salomo niet altijd even goed gelukt is moge duidelijk zijn. De les die we daaruit mogen leren is om dicht bij je roeping te blijven.
En dan Prediker. Salomo kijkt in zijn ouderdom terug op zijn leven en deelt zijn bevindingen met ons met de bedoeling een gesprek op gang te brengen over de zaken waar het nu werkelijk om gaat in het leven. Wat brengt nu werkelijk geluk? Hij heeft het gezocht in de wetenschap en landbouw, maar vond het niet. Hij heeft het gezocht in verschillende kunstvormen, maar vond het niet. Hij heeft het gezocht in vermaak, maar vond het niet. Hij heeft het gezocht in de zakenwereld, werd schatrijk, maar geluk vond hij niet. Hij heeft het gezocht in vrouwen, had er vele, maar vond het niet. Hij heeft het gezocht in de filosofie, maar vond ook daarin niet het geluk. 
Er liggen een hoop levenslessen voor ons klaar in Prediker. We gaan ze ontdekken, op zoek naar het ware geluk.

Terug naar het eerste vers waar Salomo zich voorstelt zonder zijn naam te noemen. In ‘Prediker’ ligt zijn roeping. ‘Zoon van David’ maakt duidelijk wat zijn afkomst is en ‘koning van Jeruzalem’ zijn bestemming. Laat ik eens een poging doen mijn roeping, afkomst en bestemming samen te vatten in één zin:

Ik ben een dienaar van het Woord, kind van de Heer, een Koningskind.

En nu jij! Wie ben jij?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand