Drank

Spreuken 31:4-7. Wat voor invloed heeft drank op jouw (geestelijk) leven?

‭4‭ ‭En, Lemuël, een koning mag zich evenmin te buiten gaan aan wijn, 
‭dat past hem niet, een leider mag niet hunkeren naar drank.‭ ‭
5‭ ‭Hij mag niet drinken en zijn plicht vergeten, 
‭de rechten van verschoppelingen schenden.‭ ‭
6‭ ‭Geef drank aan wie een kommervol bestaan leiden, 
‭geef wijn aan wie diep ongelukkig zijn.‭ ‭
7‭ ‭Laat ze maar drinken en hun armoede vergeten, 
‭moge hun gezwoeg uit hun herinnering verdwijnen.‭

Behoed mij o God!


‘Drank maakt meer kapot dan je lief is!’ 
Een bekende slogan waar al heel wat postbus 51 filmpjes over gemaakt zijn. Waakzaamheid is dus geboden. Niks mis met een drankje op zijn tijd, maar teveel vertroebelt de geest, zodat je niet meer helder kan denken en de juiste beslissingen kunt nemen. Je eigen functioneren lijdt er onder en je doet kwetsbaren in je eigen omgeving ernstig tekort. Hoe groter je leidinggevende positie is, des te meer mensen zijn slachtoffer van jouw verslaving.
Kun jij niet van drank afblijven? Ben jij verslaafd? Zet dan eens op een rijtje wat er allemaal aan het kapot gaatof kapot gegaan is  en zoek hulp om er vanaf te komen. Dat begint bij de erkenning dat je een probleem hebt. Zoek een goede vriend of vriendin op en speel open kaart. Ga naar God en speel open kaart. Verootmoedig je voor hem. Ga naar je partner toe en speel open kaart en vraag vergeving voor alles wat kapot gemaakt is. 
Neem vervolgens de stappen die nodig zijn om drank niet meer de heer van je leven te laten zijn. Wat die stappen zijn weet je zelf het beste. Genoeg mensen en instanties die je daarbij verder kunnen helpen. 
Behoed mij en ons voor overmatig drankgebruik, o God, want wie dat spoor volgt wacht veel verdriet. Heer, U bent mijn enig bezit, mijn levensbeker. U houdt mijn lot in handen.

P.s. 
Vers 6 en 7 kunnen de indruk wekken dat drank de oplossing is voor mensen die zwaar in de put zitten en/of overmand zijn door verdriet. Laat het duidelijk zijn dat drank de oplossing niet is! Het neemt de pijn en het verdriet niet weg, het verdooft het alleen maar tijdelijk. De duivel wil je graag laten geloven dat drank wel de oplossing is. Laat je niet beetnemen, maar wedersta de boze in de naam van Jezus. Vers 6 en 7 zijn voor mij meer sarcastisch bedoeld, zoals verschillende Bijbeluitleggers ook aangeven.

Efeziërs 5:18, BOEK
‭18‭ ‭Drink niet teveel wijn, want daardoor verliest u de controle over uzelf. 
Wees daarentegen vol van de Heilige Geest.‭

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand