Kracht en omgang

Spreuken 31:3. Waar geef jij je kracht aan?

‭3‭ ‭Verspil je krachten niet aan vrouwen, 
‭je woorden niet aan hen die koningen te gronde richten.‭

Ga op weg in de kracht van Jezus naam.


Ik pak de NBG er even bij, omdat ik van mening ben dat die het beter vertaald heeft. Dichter bij de grondtekst:

Spreuken 31:3, NBG
‭3‭ ‭Geef‭‭ uw kracht‭ niet‭ aan de vrouwen‭, noch uw omgang‭ aan haar die koningen‭ verderven‭‭.‭

De eerste raad die de moeder van Lemuƫl haar zoon meegeeft. Kijk uit voor je seksuele begeerte! Het gaat namelijk in de eerste plaats niet om vrouwen, waar je als man voor moet uitkijken, of mannen, waar je als vrouw voor moet uitkijken, maar om je eigen seksuele begeerte. Of het denken dat het gras bij de buren altijd groener is. David dacht dat ook toen hij zijn buurvrouw Batseba zag. Het heeft de kracht uit zijn koningschap weggeroofd.
Laat dit een les zijn voor ons allemaal. Brand je van verlangen naar een seksuele relatie? Zoek een partner, trouw en blijf trouw. Het onderhouden van een huwelijkse relatie kost kracht. Daar moet je in investeren. Doe je dat, dan komt er kracht voor terug. Zoek je je heil in een andere seksuele relaties, of meerdere seksuele relaties, dan kost dat kracht die niet meer terug komt. Verspilde kracht dus. Geef je kracht niet weg aan zulke relaties! 
Daarom dat Paulus aangeeft dat het beter is om niet te trouwen. Dan kun je namelijk alle kracht steken in de relatie met God en vandaar uit dienend er zijn voor je naaste. Al je kracht gaat daarin zitten. Maar nogmaals: Brand je van verlangen naar een seksuele relatie? Trouw dan en blijf trouw aan die ene!

1Corinthiƫrs 7:7-11, NBV
‭7‭ ‭Ik zou liever zien dat alle mensen waren zoals ik, maar iedereen heeft van God zijn eigen gave gekregen, de een deze, de ander die.‭ ‭8‭ ‭Wat de weduwen en weduwnaars betreft, zeg ik dat het goed voor hen zou zijn alleen te blijven, zoals ik.‭ ‭9‭ ‭Maar wanneer ze dat niet kunnen opbrengen, moeten ze trouwen, want het is beter te trouwen dan te branden van begeerte.‭ ‭10‭ ‭Degenen die getrouwd zijn geef ik, nee, niet ik-de Heer geeft hun het volgende gebod: een vrouw mag niet scheiden van haar man‭ ‭11‭ ‭(is ze al gescheiden, dan moet ze dat blijven of zich met haar man verzoenen), en een man mag zijn vrouw niet wegsturen.‭

Laat dus de kracht die je van God ontvangen hebt door zijn Geest niet wegroven, door verkeerde keuzes te maken. Blijf kiezen voor en investeren in de relatie die je bent aangegaan. Met God, als je alleenstaand bent. Met God en je partner, als je getrouwd bent. Heb je geen kracht meer om daar in te investeren? Richt dan je hoop en verwachting op God.

Jesaja 40:29-31, NBG
‭29‭ ‭Hij geeft‭‭ de moede‭ kracht‭ en de machteloze‭‭ vermeerdert‭‭ hij sterkte‭.‭ ‭30‭ ‭Jongelingen‭ worden moede‭‭ en mat‭‭, zelfs‭‭ jonge mannen‭ struikelen‭‭,‭ ‭31‭ ‭maar‭ ‭wie‭ ‭de‭ ‭HERE‭‭ ‭verwachten‭‭‭, putten nieuwe‭‭ kracht‭; zij varen op‭‭ met vleugelen‭ als arenden‭; zij lopen‭‭, maar worden‭‭ niet‭ moede‭‭; zij wandelen‭‭, maar worden‭‭ niet‭ mat‭‭.‭

Tot slot kom ik terug op David. Weet dat er altijd een weg terug is. David heeft een hoge prijs moeten betalen voor de verkeerde keuzes die hij gemaakt heeft, maar door diep berouw en verootmoediging is er voor hem een weg terug gekomen en zijn relaties hersteld. Bij God is er altijd een weg terug. Hij is een God van trouw.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand