Waarheid

Spreuken 22:12. Welke kennis moet bewaakt worden?

12 ‭De ‭HEER‭ behoedt de waarheid, 
‭hij logenstraft de woorden van bedriegers.

Waarheid


Vanmorgen las ik bij de NOS het nieuws dat Hongarije de anti-lhbti wet uitbreid. Daar kun je van alles van vinden en zeggen, maar kennelijk vindt het land het belangrijk om te waken over deze kennis. Mijn vrouw vroeg mij wat Jezus gedaan zou hebben in dit geval. Mijn antwoord was dat Hij de nadruk gelegd zou hebben op de verkondiging van het Koninkrijk van God.
Ik geloof niet dat het bewaken van de kennis over het Koninkrijk van God gelegen is in wetten en regels die we elkaar moeten opleggen, maar in het verkondigen van die kennis in woord en in daad. Laat zien waarvoor je staat en schaam je niet voor het evangelie. De volgende verzen schieten mij te binnen:

2Corinthiërs 3:5-6  / NBV
5 ‭Niet dat wij vanuit onszelf zo bekwaam zijn dat we dit als ons eigen werk kunnen beschouwen; onze bekwaamheid danken we aan God.6 ‭Hij heeft ons geschikt gemaakt om het nieuwe verbond te dienen: niet het verbond van een geschreven wet, maar dat van zijn Geest. Want de letter doodt, maar de Geest maakt levend.

De kennis van het leven door de Geest, die de waarheid van het Woord van God in en door ons openbaart, die kennis wil ik bewaken. Niet door opnieuw wetten en regels op te stellen, want de geschiedenis heeft wel duidelijk gemaakt dat dat niet gaat werken. De verzen uit 2 Corinthiërs maken dat ook duidelijk. Hoe doe je dat dan, de kennis van het leven door de Geest bewaken?
Vooreerst is het belangrijk dat je gáát leven door de Geest, wat inhoudt dat de Heilige Geest de regie gaat krijgen in en over je leven. Wil je dat? Geloof dan in Jezus en je ontvangt de Heilige Geest.

Efeziërs 1:13  / NBV
13 ‭In hem hebt ook u de boodschap van de waarheid gehoord, het evangelie van uw redding, in hem bent u, door uw geloof, gemerkt met het stempel van de heilige Geest die ons beloofd is

Lees vervolgens het Woord van God, de Bijbel, en laat de Heilige Geest dat Woord uitwerken in je leven in woord en daad. En als de wetten en regels van een land je dwingen de weg van het Koninkrijk niet meer te verkondigen en er niet meer naar te leven? Dan gelden de woorden die Petrus en de apostelen tegen de Hogepriester spraken die hun verboden had te spreken over Jezus, ook voor ons:

Handelingen 5:29  / NBV
Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand