Put

Spreuken 22:14. Welke diepe put(ten) ben jij tegengekomen?

14 ‭De mond van een lichtzinnige vrouw is als een diepe put, 
‭wie door de ‭HEER‭ is vervloekt, valt daarin.

Reinheid en waarheid.


Het mag duidelijk zijn voor welke put Salomo moest uitkijken: Vrouwen!
Bij dit vers worden 61 tekstverwijzingen genoemd, waarvan 55 stuks uit Spreuken zelf komen. Van de overige 6 is het volgende vers uit Nehemia er één:

Nehemia 13:26  / NBV
26 ‭Zijn dit niet de vergrijpen waaraan Salomo, de koning van Israël, zich schuldig maakte? Onder alle volken was er geen koning zoals hij, hij was geliefd bij zijn God, en God stelde hem dan ook als koning over heel Israël aan, maar zelfs hij zondigde vanwege vrouwen van buitenlandse afkomst.

Salomo is in zijn put gevallen. De consequenties lees je in 1 Koningen:

1Koningen 11:9-13.
9 ‭De ‭HEER‭ werd woedend op Salomo, omdat hij ontrouw was geworden aan hem, de God van Israël, die hem tot tweemaal toe was verschenen10 ‭en hem uitdrukkelijk had verboden zich met andere goden in te laten. Omdat Salomo zich niet hield aan wat de ‭HEER‭ hem bevolen had,11 ‭zei de ‭HEER‭ tegen hem: ‘Het is met jou zo ver gekomen dat je het verbond met mij niet in acht neemt en je niet houdt aan de bepalingen die ik je heb opgelegd. Daarom zal ik het koningschap van je losscheuren en het aan een van je ondergeschikten geven.12 ‭Maar omwille van je vader David zal ik wachten tot na je dood, en pas je zoon het koningschap ontnemen.13 ‭En omwille van mijn dienaar David en omwille van Jeruzalem, de stad die ik heb uitgekozen, zal ik je zoon niet het hele koninkrijk ontnemen; één stam zal ik hem laten houden.’

In het woord ‘omwille’ ligt een groot geheim wat betreft deze tragedie. In de grondtekst betekent het o.a. ‘met het oog op’. Dat het niet veel erger afliep met Salomo tijdens zijn leven was te danken aan David. Was David dan zo onberispelijk? Zeker niet, maar wat David wel steeds deed was berouwvol terugkeren naar God en steeds weer kiezen Hem te volgen en te dienen. Met het oog op David komen de oordelen als gevolg van de daden van Salomo pas na zijn sterven.
Dit is een prachtig beeld van Jezus. Met het oog op Jezus zijn wij vrijgekocht van de macht van de zonde en vergeven. Met het oog op Jezus hebben wij genezing ontvangen, omdat zijn striemen ons genezing gebracht hebben. Wat een enorme rijkdom en troost.
Kijk vanuit dat oogpunt eens naar jouw ‘put(ten)’. Met het oog op Jezus is er vergeving, genezing en bevrijding. Met het oog op Jezus val je niet in de put. Met het oog op Jezus verdwijnen putten als sneeuw voor de zon. Put moed uit Jezus!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand