Geneigd

Spreuken 22:15. Wat moet je toch met al die dwaasheid?

15 ‭Een kind is geneigd tot dwaasheid, 
‭de stok wijst het terecht en weerhoudt het ervan.

Wijsheid


Het woord ‘geneigd’ vind ik een zwakke vertaling van wat er in de grondtekst staat. De NBG vertaalt het mijn inziens beter door het woord ‘vastgehecht’ te gebruiken.

Spreuken 22:15  / NBG51
15 ‭Is dwaasheid‭ vastgehecht‭‭ in het hart‭ van een knaap‭, de tuchtroede‭‭ zal haar vandaar‭ verdrijven‭‭.

Vastgehecht betekent in de grondtekst: binden, opsluiten, gevangennemen‭, een verbond aangaan, samenzweren‭.
De mens heeft zich verbonden met de kennis van het kwaad en is er door gevangengenomen. Opgesloten door de macht van de zonde. Adam en Eva zijn een verbond aangegaan met het kwaad door samen te zweren met de slang. Elk mens wordt onder dit verbond geboren en is dus een gevangene van het kwaad. Vastgehecht aan dwaasheid.

Romeinen 3:23
Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God.

Daarom die neiging naar het kwaad bij ieder kind. Bij de één meer zichtbaar dan bij de ander, wat ook zo bij volwassenen is, maar allemaal onder het verbond van het kwaad. Er is maar één oplossing: een nieuw Verbond!

Hebreeën 9:15  / NBV
15 ‭Zo is hij dan bemiddelaar van een ‭nieuw‭ ‭verbond‭; hij is immers gestorven om ons te verlossen van de overtredingen tegen het eerste verbond. Nu kunnen allen die geroepen zijn het beloofde eeuwige erfdeel ontvangen.

Dat nieuwe Verbond heeft Jezus in werking gesteld door ons te bevrijden van de macht van de zonde, zodat we niet langer een gevangene zijn van het kwaad. Hij heeft de straf gedragen die wij verdiend hadden. Daarom dat Romeinen 3 vers 24 zegt:

Romeinen 3:24
en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat Hij ons door Christus Jezus heeft verlost.

Leer je kind daarom jong deze weg van de Heer te gaan en te kiezen voor een leven onder het nieuwe en betere Verbond. Dan heeft de zondemacht het niet meer voor het zeggen. Als plaaggeest zal de zonde wel invloed uit willen blijven oefenen op je ziel en lichaam, omdat die sterfelijk zijn en dus vatbaar voor zonden. Zie daarvoor:

Het is zaak dat we onze kinderen leren daar mee om te gaan, ze daarin op te voeden op een wijze die past bij de cultuur waarin we nu leven en vanuit een grondhouding van liefde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand