Kwaad

Spreuken 20:30. Wat kun jij bijdragen om het kwaad te laten verdwijnen?

30 ‭Bloedige striemen doen het kwaad verdwijnen, 
‭slagen zuiveren het innerlijk.

Reinheid en waarheid


Een gevoelige spreuk vandaag die gaat over opvoeding. Gevoelig, omdat het niet strookt met wat er in ons land kan en mag. Je kinderen slaan tot bloedens toe is dus niet de les die we moeten halen uit deze spreuk. Regelmatig lees je in het Oude Testament zaken die niet passen in de cultuur van vandaag de dag en moet je kijken naar de onderliggende boodschap, waar het in wezen om gaat. Deze spreuk geeft aan dat elk mens het van kinds af aan nodig heeft dat er discipline wordt bijgebracht, om zich af te keren van het kwaad. Elk mens mist namelijk vanaf zijn geboorte de vaardigheid om zuiver te leven. Allemaal hebben we de neiging om te zondigen.

Romeinen 3:23 NBV
Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God;

Wil je dat jouw kind leert om in de nabijheid van God te leven, dan zul jet het moeten leren wat goed en wat kwaad/zondig is, zodat je kind tot het bewustzijn komt dat het Gods verlossingswerk nodig heeft en komt tot een persoonlijke keuze om te geloven dat Jezus hem/haar heeft bevrijd van de zondemacht.

Romeinen 3:24 NBV
en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat Hij ons door Christus heeft verlost.

Tucht is daarbij onontbeerlijk. Voor de manier waarop je tuchtigt is wijsheid en vooral veel liefde nodig. Daarom zijn het vooral de ouders die deze verantwoordelijkheid hebben. Niemand die een kind zo lief kan hebben als de eigen ouders! Zo zou het tenminste moeten zijn.
Eind 20e eeuw heeft er een verschuiving plaatsgevonden in onze maatschappij wat betreft de verantwoordelijkheid  voor het opvoeden. Steeds meer verantwoordelijkheid is neergelegd bij de opvang en de scholen. Ik kom zelf uit het onderwijs en heb dit met lede ogen aangezien, met name vanwege dit liefdes-aspect. Een meester, juf, leider of leidster zal van kinderen houden, maar nooit zo als de ouders van het kind. En ........ laten we eerlijk zijn; opvoeden is een fulltime job!
Waak er bij tucht voor dat je het doet vanuit boosheid en/of onmacht. Dat zijn gevaarlijke valkuilen. Tucht moet altijd weloverwogen en vanuit liefde voor het kind plaatsvinden.
Uiteindelijk hopen en bidden we dat onze kinderen kiezen voor een leven met God en als verloste mensen hun plek innemen in deze maatschappij. Veel wijsheid en liefde toegebeden voor alle opvoedende ouders en professionals.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand