Vergelden

Spreuken 20:22. Wat doe jij als jou onrecht aangedaan wordt?

22 ‭Zeg niet: ‘Ik zal dat kwaad vergelden, ‘
‭wacht op de ‭HEER‭, hij zal je helpen.

Behoed mij o God, ik schuil bij U.


Kennen jullie Simi? Hij behoorde tot de familie van Saul, en toen David en zijn gevolg Jeruzalem moesten ontvluchten voor zijn zoon Absalom, liep Simi een eind met ze op en vervloekte hij David van een afstand, gooide stenen naar hem en schold hem de huid vol. De mannen van David wilde meteen afrekenen met Simi, maar David hield ze tegen. Wat als God Simi op zijn pad gebracht had?
Later, toen de strijd met Absalom beslecht was en David het koningschap weer terug kreeg, kwam Simi naar hem toe en beleed op zijn knieën de zonden die hij begaan had. Weer wilden de mannen van David hem meteen zijn ‘verdiende loon’ geven, maar David gaf het bevel hem in leven te laten: ‘Vandaag wordt in Israël niemand ter dood gebracht,’ zei David.
Toen Salomo het koningschap overnam van David, waarschuwde David hem voor Simi en zei het volgende tegen Salomo:

1Koningen 2:9  / NBV
9 ‭Maar jij moet hem niet ongestraft laten. Je bent een verstandig man, dus je weet wat je te doen staat: laat hem op zijn oude dag een gewelddadige dood sterven.’

Salomo roept Simi dan bij zich en zegt dat hij in Jeruzalem moet komen wonen en de stad onder geen beding mag verlaten. Dat zou zijn doodvonnis zijn. Simi had het dus in eigen hand. Een wijs besluit van Salomo.
Drie jaar later ontsnappen er slaven van Simi en gaat hij ze achterna, buiten Jeruzalem. Zo tekent hij zijn eigen doodvonnis en sterft hij een gewelddadige dood. Het kwaad straft uiteindelijk zichzelf.
En deze wijze Salomo schrijft daarom de spreuk van vandaag. Neem het recht niet in eigen handen vanuit een verbitterd hart, maar laat God doen wat nodig is. Hem komt de wraak toe. Als er zo omgegaan zou worden met al het onrecht in deze wereld, dan zou het er allemaal heel anders uit zien. De wereld zit vol met verbitterde harten en het kwaad met kwaad vergelden. Laat los en laat het over aan de God die zoveel wijzer is dan Salomo was.
Ik sluit af met enkele gedeeltes uit het Nieuwe Testament die gaan over wraak nemen. Wellicht helpt het jou om je houding te bepalen en de juiste stappen te zetten ten aanzien van het onrecht wat jou is aangedaan. De Heer zegent je daarin.

Romeinen 12:17-19  / NBV
17 ‭Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen.18 ‭Stel, voorzover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.19 ‭Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: ‘Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden.’

1Thessalonicen 5:15  / NBV
15 ‭Zie erop toe dat niemand kwaad met kwaad vergeldt en streef altijd naar het goede, zowel voor elkaar als voor ieder ander.

1Petrus 3:9  / NBV
9 ‭Vergeld geen kwaad met kwaad, en als u wordt uitgescholden, scheld dan niet terug; zegen juist, opdat u ook zelf zegen ontvangt, want daartoe bent u geroepen.

1Petrus 2:21-23  / NBV
21 ‭Dat is uw roeping; ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voetsporen van hem22 ‭die geen enkele zonde beging en over wiens lippen geen leugen kwam.23 ‭Hij werd gehoond en hoonde zelf niet, hij leed en dreigde niet, hij liet het oordeel over aan hem die rechtvaardig oordeelt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand