Vorsten

Prediker 10:16-20, HSV

‭16‭ ‭Wee u, land, als uw koning een kind is, als uw vorsten ‘s morgens maaltijd houden.‭ ‭17‭ ‭Gelukkig bent u, land, als uw koning een zoon van edelen is en uw vorsten op de juiste tijd maaltijd houden, tot versterking en niet om zich te bedrinken.‭ ‭18‭ ‭Door grote luiheid zakt het gebinte ineen. 

‭Door slapheid van handen gaat het huis lekken.‭ ‭19‭ ‭Men richt maaltijden aan om te lachen, 

‭wijn verblijdt de levenden, 

‭en het geld verantwoordt alles.‭ ‭20‭ ‭Vervloek zelfs in uw gedachten een koning niet en vervloek een rijke niet in uw slaapkamer, want de vogels in de lucht zouden het geluid mee kunnen voeren: wat vleugels bezit, zou het woord bekend kunnen maken.‭


#Vorsten

Wat is jouw houding ten opzichte van de leiders van ons land?


Het kabinet is gevallen, nieuwe verkiezingen zijn in aantocht. De huidige leiders zijn er niet uitgekomen. Wij vinden er met z’n allen wat van en steken als Hollanders onze mening doorgaans niet onder stoelen en banken. De media doet daar vrolijk aan mee en voedt daarmee de geest van kritiek die ons land vergiftigt. Denk niet dat de kerk daarvan gevrijwaard is. Menig leiderschap staat onder vuur door een geest van kritiek die rondgaat.

Laat dit een moment zijn van bezinning. Ga eens terug naar af en besef je wie degene is die leiders aanstelt en afzet. Dat is God!


Romeinen 13:1-2, HSV

‭1‭ ‭Ieder mens moet zich onderwerpen aan de gezagsdragers die over ‭hem‭ gesteld zijn, want er is geen gezag dan van God, en de gezagsdragers die er zijn, zijn door God ingesteld,‭ ‭2‭ ‭zodat hij die zich verzet tegen het gezag, tegen de instelling van God ingaat, en wie daartegen ingaan, zullen over zichzelf een oordeel halen.‭


En wat dan als er niet capabele, luie, uitbuitende en/of onderdrukkende leiders het land besturen? ‘Kinderen’ die alleen hun eigen belang voor ogen hebben en niet in staat zijn het land goed te besturen. Wat dan, als de fundamenten van het land aangetast worden door slecht leiderschap? Dan is kritiek toch op zijn plaats?

Dat is nog maar de vraag. Vraag je eerst eens af waarom God het toestaat dat deze leiders het land besturen. Dat kan namelijk gebeuren wanneer goddeloosheid een land in zijn grip heeft. Lees Jesaja 2 en 3 maar eens.


Jesaja 2:6, HSV

‭6‭ ‭Maar U hebt Uw volk verlaten, 

‭het huis van Jakob, 

‭want zij zijn vol ‭goddeloosheid‭ uit het Oosten, 

‭en zij duiden wolken, net als de Filistijnen, 

‭en met buitenlanders slaan zij de handen ineen.‭


Jesaja 3:4, HSV

‭4‭ ‭Ik zal jongens aanstellen als hun vorsten, 

‭willekeur zal onder hen heersen.‭


Wellicht is het God die óns iets duidelijk wil maken. Moeten wíj naar de drie vingers kijken die naar onszelf wijzen als we die ene naar de leiders uitsteken. Zijn wíj als volk afgedwaald van de weg die God ons wijst en moeten wíj ons bekeren!


2Kronieken 7:14, HSV

‭14‭ ‭(Als) mijn volk, waarover Mijn Naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ík vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.‭


Dan verstomt de kritiek, uitgesproken in woorden of alleen maar gedacht. Dan ga je bidden en vasten voor het land en de stad waarin je woont en voor de leiders die God heeft aangesteld. 


1Timotheüs 2:1-4, HSV

‭1‭ ‭Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden ‭en‭ dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen,‭ ‭2‭ ‭voor koningen en allen die hooggeplaatst zijn, opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid.‭ ‭3‭ ‭Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker,‭ ‭4‭ ‭Die wil dat alle mensen zalig worden en tot kennis van de waarheid komen.‭


Er komen nieuwe verkiezingen aan. Kies je houding en bid dat er leiders zullen komen die er voor zorgen dat wij rustig en in vrede mogen leven en de Heer in alles vrij kunnen dienen. Dat alle mensen gered zullen worden door de weg van de Heer te volgen. Jij hebt een stem, gebruik die ten goede!


Waardevol

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand