Slagen

Prediker 10:8-11, HSV

‭8‭ ‭Wie een kuil graaft, zal erin vallen. Wie een gat slaat in een muur, een slang zal hem bijten.‭ ‭9‭ ‭Wie stenen lostrekt, zal daardoor bezeerd worden. Wie hout klooft, zal daardoor gevaar lopen.‭ ‭10‭ ‭Als het ijzer bot wordt en iemand slijpt de snede niet, dan moet hij meer kracht zetten. Het voornaamste om te slagen is wijsheid.‭ ‭11‭ ‭Als de slang vóór de bezwering bijt, heeft de meesterbezweerder geen nut.‭


#Slagen

Hoe slaag je in het bestrijden van dwaasheid?


In een wereld vol dwaasheid en dwazen loop je er regelmatig tegen aan dat er dwaas gehandeld wordt en dat je de mensen die dat doen liever kwijt dan rijk bent. Hoe je kunt slagen in het bestrijden van deze dwazen maakt de Prediker  hier duidelijk. Hij begint met ons duidelijk te maken hoe je het beter niet kunt doen en gebruikt daarvoor vier situaties:

  1. De kuil die je graaft om de ander in te laten vallen is de list die je bedenkt om de dwaze te bestrijden. Uiteindelijk val je er zelf in
  2. De muur waar je doorheen wilt breken is de muur van medestanders die de dwaze om zich heen heeft verzameld en die er voor zorgen dat jij uiteindelijk de gebeten hond bent.
  3. De stenen die je lostrekt zijn de medestanders die jij zoekt en probeert los te trekken uit de groep rond de dwaze. Uiteindelijk stort de hele boel in elkaar met jou er bij.
  4. Het kloven van hout is het zaaien van verdeeldheid onder de aanhangers van de dwaze. Je zult meegesleurd worden in de neerwaartse stroom die de verdeeldheid zal veroorzaken.


Overal om ons heen zien we deze methodes toegepast worden. Op ons werk, in de kerk, in verenigingen, vriendenclubjes, families en ga zo maar door. Overal! 

Doe er niet aan mee, want je wordt verslagen voordat de meesterbezweerder ook maar iets heeft kunnen doen. Bezweren heeft hier te maken met onze tong, dat wat we zeggen. Jakobus maakt duidelijk hoe dodelijk onze tong kan zijn:


Jakobus 3:8, HSV

‭8‭ ‭Maar de tong kan geen mens temmen. Ze is een niet te bedwingen kwaad, vol dodelijk vergif.‭


Als jij jouw eigen tong niet eens kan temmen, hoe denk je dan een dwaze te temmen met je tong? Dat gaat je niet lukken, laat dat duidelijk zijn. Als jij de meestertemmer van je eigen tong bent zul je geen dwaze kunnen temmen. Dan werk je met een bot wapen en bestrijd je de dwaze uit eigen kracht. Dat ga je niet redden. Je wordt op je plaats gezet en/of eindigt in een stevige burn-out.

Als de Heilige Geest de meestertemmer van je tong is wordt het een ander verhaal. Dan ga je je kracht zoeken en vinden in dat wat God zegt in zijn Woord en is dat de kracht waarmee je dwaasheid bestrijdt. Dan heb je een scherp en tweesnijdend zwaard in handen wat dwaasheid los snijdt van wijsheid, veel beter dan jij dat kan met je eigen botte zwaard. Dan zal de dwaze het onderspit delven.


Hebreeën 4:12, BOEK

‭12‭ ‭Want het woord van God is vol van kracht en leven. Het is scherper dan het scherpste zwaard; het dringt in één keer door tot onze diepste gedachten en verlangens en snijdt alle delen los; het laat zien wie en wat wij werkelijk zijn.‭


Wordt dus vertrouwd met het Woord van God en leer het te spreken in gebed, verkondiging en proclamatie. Dan gaat er kracht vrijkomen die niet van jezelf is en situaties zullen veranderen. Dan wordt jouw tong een wapen in handen van de meesterbezweerder, de Heilige Geest, en zal de dwaasheid het onderspit delven! 


Ik had zelf deze week nog een bijzondere ervaring wat hier mee te maken heeft. Op mijn werk geeft ik leiding aan een aantal collega’s. Elke schooljaar sluiten we af met een etentje en geef ik ze iets persoonlijks als bemoediging. Ik was deze keer van plan een persoonlijk kaartje te schrijven met bemoedigende woorden. De nacht voor het etentje kreeg ik in een droom een opdracht van God: Schrijf op wat Ik tegen ze wil zeggen! De volgende ochtend heb ik hun namen één voor één voor God genoemd en gevraagd wat Hij tegen ze wilde zeggen. Binnen een half uur had ik voor iedereen een Bijbeltekst. Ik heb ze opgeschreven en gegeven. Laat het Woord van God maar z’n werk doen. Dat gaat zeker gebeuren.


Kracht van de Vader, de Zoon en de Geest!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand