Tijd

Prediker 3:6. Waar ben jij naar op zoek?

‭6‭ ‭Er is een tijd om te zoeken 
‭en een tijd om te verliezen, 
‭een tijd om te bewaren 
‭en een tijd om weg te gooien.‭

Zoektocht


Deze afgelopen werkweek werd bepaald door het zoeken naar een oplossing voor een ict-probleem. Aan het eind van de dag bleek het een verloren zoektocht te zijn en moest ik het loslaten. Zoeken, verliezen, loslaten, zijn zaken waar we allemaal mee te maken hebben. Vaak zijn ze gericht op aardse zaken. Wat zegt het Woord van God daar over?

 

MattheĆ¼s 6:33-34, NBV

33‭ ‭Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.‭ ‭34‭ ‭Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

 

Maak dus tijd vrij om God te zoeken. Hij laat zich vinden en belooft je in deze verzen dat al die andere dingen, de aardse dingen die je nodig hebt, gegeven zullen worden. Heb je dat geloof en vertrouwen? 

Dat is ons zoeken, maar de Heer zoekt ook. Misschien zoekt Hij jou wel en ben jij uit onderstaande gelijkenis het ene schaap dat de weg kwijt is.

 

Lukas 15:4-7, NBV

4‭ ‭‘Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er Ć©Ć©n verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan tot hij het gevonden heeft?‭ ‭5‭ ‭En als hij het gevonden heeft, legt hij het vol vreugde op zijn schouders‭ ‭6‭ ‭en gaat hij naar huis. Daar roept hij zijn vrienden en buren bijeen en zegt tegen hen: “Deel in mijn vreugde, want ik heb het schaap gevonden dat verdwaald was.”‭ ‭7‭ ‭Ik zeg u: zo zal er in de hemel meer vreugde zijn over Ć©Ć©n zondaar die tot inkeer komt dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben.

 

Jezus is op zoek naar mensen die de weg kwijt zijn, wil ze redden en terug brengen naar de kudde, zijn gemeente. Ik noem het niet de kerk, want dat is voor mij meer het instituut dat wij er van gemaakt hebben. De gemeente is het lichaam van Christus, een gemeenschap die door het geloof met elkaar verbonden is in liefde en passie voor God en, door Hem, voor onze naasten. Daar horen we thuis. Daarom mogen we samen met Hem op zoek gaan naar de verlorenen.

Niet eindeloos zal er gezocht worden. Er zal een moment komen dat ook God het zoeken loslaat en dat er verliezen geleden worden.

 

Openbaring 20:11-15, NBV

11‭ ‭Toen zag ik een grote witte troon en hem die daarop zat. De aarde en de hemel vluchtten van hem weg en verdwenen in het niets.‭ ‭12‭ ‭Ik zag de doden, jong en oud, voor de troon staan. Er werden boeken geopend. Toen werd er nog een geopend: het boek van het leven. De doden werden op grond van wat in de boeken stond geoordeeld naar hun daden.‭ ‭13‭ ‭De zee stond de doden die ze in zich had af, en ook de dood en het dodenrijk stonden hun doden af. En iedereen werd geoordeeld naar zijn daden.‭ ‭14‭ ‭Toen werden de dood en het dodenrijk in de vuurpoel gegooid. Dit is de tweede dood: de vuurpoel.‭ ‭15‭ ‭Wie niet in het boek van het leven bleek te staan werd in de vuurpoel gegooid.

 

Dan is de genadetijd voorbij en komt het er op aan dat je het verlossingswerk van Jezus geloofd en aanvaard hebt. Dat is de voornaamste ‘daad’ die je te doen staat. Al de andere goede daden dragen bij aan de wijze waarop je binnengehaald wordt in de eeuwigheid en die daar doorbrengt, maar de deur gaat alleen open na het doen van deze ene daad’, want …….

 

1Johannes 5:12, NBV

12‭ ‭Wie de Zoon heeft, heeft het leven. Wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet.

 

Bewaar daarom de daden die voortkomen vanuit de Geest van God zorgvuldig. Bouw daarmee aan het geestelijk huis hier op aarde. Wees en blijf verbonden met Israƫl, Gods volk en verheug je in het feit dat je deelgenoot bent van de redding in Jezus Christus, waarvan jij ook deelgenoot bent, als je gelooft!

Gooi overboord wat er niet toe doet, wat de roeping die je van God ontvangen hebt in de weg staat. Bouw mee aan een geestelijk huis en zie met een blij hart uit.

 

1Corinthiƫrs 3:10-15, NBV

10‭ ‭Overeenkomstig de taak die God mij uit genade heeft opgelegd, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, en anderen bouwen daarop voort. Laat ieder erop letten hoe hij bouwt,‭ ‭11‭ ‭want niemand kan een ander fundament leggen dan er al ligt-Jezus Christus zelf.‭ ‭12‭ ‭Of er op dat fundament nu verder wordt gebouwd met goud, zilver en edelstenen of met hout, hooi en stro,‭ ‭13‭ ‭van ieders werk zal duidelijk worden wat het waard is. Op de dag van het oordeel zal dat blijken, want dan zal het door vuur aan het licht worden gebracht. Het vuur zal laten zien wat ieders werk waard is.‭ ‭14‭ ‭Wanneer iemands bouwwerk blijft staan, zal hij worden beloond.‭ ‭15‭ ‭Wanneer het verbrandt, zal hij daarvoor de prijs betalen; hijzelf zal echter worden gered, maar door het vuur heen.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand