Recht en gerechtigheid

Prediker 3:16-17. Waar vind je recht en gerechtigheid?


‭16‭ ‭Verder heb ik ook gezien onder de zon: 

‭op de plaats van het recht, 

‭daar was goddeloosheid, 

‭en op de plaats van de gerechtigheid, 

‭daar was onrecht.‭ ‭

17‭ ‭Ik zei in mijn hart: 

‭De rechtvaardige en de goddeloze 

‭zal God oordelen, 

‭want er is een tijd voor elk voornemen 

‭en voor elk werk.‭


Bekeer je!


 

Het verbaast mij steeds weer opnieuw dat er zoveel mensen zijn, broeders en zusters ook, die hun vertrouwen stellen op het recht en de gerechtigheid in deze wereld. De Prediker leert ons hier dat er goddeloosheid is op de plaats waar wij denken recht te vinden en onrecht op de plaatsen waar wij gerechtigheid denken te vinden. Dat heeft alles te maken met dat er alleen gerechtigheid te vinden is in God. Hij is onze gerechtigheid. Dat zit in zijn naam opgesloten: Yehovah tsidqenuw, de Heer is onze gerechtigheid.

 

Jeremia 23:6, HSV

6‭ ‭In Zijn dagen zal Juda verlost worden 

en Israël onbezorgd wonen. 

Dit zal Zijn Naam zijn waarmee men Hem noemen zal: 

DE HEERE ONZE‭ ‭GERECHTIGHEID.

 

Lees daarbij wat Johannes schrijft in 1 Johannes 4 en je gaat begrijpen dat er in de wereld zoveel goddeloosheid en onrecht is op plaatsen waar je recht en gerechtigheid denkt te vinden.

 

1Johannes 4:1-4, HSV

1‭ ‭Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.‭ ‭2‭ ‭Hieraan leert u de Geest van God kennen: elke geest die belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is uit God;‭ ‭3‭ ‭en elke geest die niet belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is niet uit God; maar dat is de geest van de antichrist, waarvan u gehoord hebt dat hij komt, en die nu al in de wereld is.‭ ‭4‭ ‭Lieve kinderen, u bent uit God en u hebt hen overwonnen, want Hij Die in u is, is groter dan hij die in de wereld is.

 

Iedere geest, ieder mens, die het geloof uit Johannes 3 vers 16 niet belijdt, is niet uit God, dus mist recht en gerechtigheid. 


Johannes 3:16, HSV

‭16‭ ‭Want zo lief heeft God de wereld gehad, 

dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft,

 opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.‭


Wie dit niet gelooft staat onder invloed van de antichrist die nu al in de wereld is en zich kenmerkt door goddeloosheid en onrecht. Als een sluwe vos doet hij zich voor als een engel van het licht, recht en gerechtigheid, maar wat je uiteindelijk vindt is goddeloosheid en onrecht. 

 

2Corinthiërs 11:14, HSV

14‭ ‭En geen wonder, want de satan zelf doet zich voor als een engel‭ ‭van‭ ‭het licht.

 

Prijs de Heer dat Hij die in mij is, sterker is dan hij die in de wereld is! 

Kijk dus uit waar je je vertrouwen op stelt in deze wereld. God alleen is onze gerechtigheid en alleen bij mensen die in Jezus geloven, mag je verwachten recht en gerechtigheid te vinden. 

Vers 17 laat zien wat het einde is van satan, de antichrist, goddeloosheid, onrecht en iedereen die niet in Jezus gelooft. Dan zal Jezus rechtvaardig oordelen. Hij heeft het laatste woord. Bekeer je dus nu het nog kan, want Hij gaat komen!

 

Handelingen 17:30-31, HSV

30‭ ‭God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren,‭ ‭31‭ ‭en wel omdat Hij een dag vastgesteld heeft, waarop Hij de wereld rechtvaardig zal oordelen door een Man Die Hij daartoe aangesteld heeft. Daarvan heeft Hij aan allen het bewijs geleverd door Hem uit de doden te doen opstaan.

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand