Najagen

Wat jaag jij na?

‭Wie zijn grond bewerkt, heeft genoeg te eten, 
‭wie lucht najaagt, wordt gevoed met armoede.‭
Spreuken 28:19, NBV

Dit is wat ik najaag.


Een duidelijke boodschap vandaag. Toon inzet voor je werk, dan zal er brood op de plank liggen. Het is weer zo’n spreuk die opgebouwd is uit een vaker terugkomend principe:
  • Voorwaarde - belofte
  • Zonde - oordeel
Voorwaarde:
Steek tijd en energie in je werk. Het is je verantwoordelijkheid naar jezelf, de maatschappij waarin je leeft en uiteindelijk naar God.
Belofte:
Je zult kunnen voorzien in je basisbehoeften, waar ‘brood’ voor staat. De spreuk van morgen laat zien wat het betekent als je hogere doelen najaagt dan alleen je basisbehoeften.  Leer om tevreden te zijn met en dankbaar te zijn voor die basisbehoeften. Ik leerde afgelopen week daarin nog een belangrijke les. Ik zou samen met een jonge gast voor mijn werk naar Texel. Hij zou naar mij toe komen en dan zouden we met onze auto samen over gaan. Ik betrapte me op de gedachte: ‘Hij zal ons huis maar klein vinden en onze buurt wel niks’. Toen hij binnen liep waren zijn eerste woorden: ‘Wat een leuk huis’. Een wijze les geleerd. Diep in mijn hart waren er dus kennelijk schaamtegevoelens, terwijl wij heel tevreden en dankbaar zijn met en voor het huis en onze buurt. 
Zonde:
Lucht najagen is je tijd en energie steken in zaken die er niet toe doen. Deze 40-dagen tijd is een goede tijd om daar eens bij stil te staan. Waar steek jij je tijd en energie in en zorgt dat voor brood op de plank en geestelijk gezien voor vervulling? Kies er eens voor om in de tijd tot Pasen te stoppen met die dingen waar je eigenlijk lucht/leegte mee najaagt. Ga aan het werk, besteed aandacht aan je relatie met God en kijk wat dat je oplevert. Als je vervulling gaat vinden wil jij na Pasen niet terug naar de leegte!
Oordeel:
Kies je er voor om de leegte te blijven najagen, dan zal dat voor je dagelijkse leven armoede tot gevolg hebben. Je zult er van alles van vinden en misschien op Social Media hoog van de toren blazen om te laten merken hoe moeilijk je het wel niet hebt, maar eigenlijk komt het er op neer dat je de leegte achter je moet laten en gewoon aan het werk moet gaan. Ik zeg dat nu heel kort door de bocht en realiseer me dat er ook mensen zijn die niet meer kunnen werken en afhankelijk zijn van de steun van anderen. Dat is niet de leegte die hier bedoeld wordt. 

Tot slot het hoogste doel dat ik najaag in mijn leven, mooi verwoord door Paulus in 1 Corinthiƫrs.

Jaag de liefde na 
en streef naar de gaven van de Geest, 
vooral naar die van de profetie.‭
1Corinthiƫrs 14:1, NBV


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand