Eigenzinnig

Spreuken 28:14. Waar is jouw wil op afgestemd?

14 ‭Gelukkig is de mens die siddert voor de ‭HEER‭, 
‭wie eigenzinnig is, valt ten prooi aan het kwaad.

Heilig en almachtig is God.


Kijk naar de wereld om je heen en je ziet massa’s eigenzinnige mensen. Los van God weten ze het allemaal beter. Hardnekkig blijven ze doen waar ze zelf zin in hebben en realiseren zich vaak niet dat ze rechtstreeks koersen in de richting van het kwaad. Los van God betekent namelijk in de greep van het kwaad, in de greep van de zonde. Een tussenweg is er niet. 

Jakobus 4:4  / NBV
4 ‭Trouwelozen! Beseft u dan niet dat vriendschap met de wereld vijandschap jegens God betekent? Wie bevriend wil zijn met de wereld, maakt zich tot vijand van God.

Bevriend zijn met de wereld houdt het volgende in:

1Johannes 2:15-16  / NBV
15 ‭Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem,16 ‭want alles wat in de wereld is-zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht-, dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld.

Eigenzinnige mensen zijn dus bevriend met de wereld en daardoor vijand van God, omdat het kwaad dat hun leven beheerst vijand van God is.
Ik zei al eerder dat er geen tussenweg is. Je kunt niet èn eigenzinnig leven èn sidderen voor de Heer. ‘Sidderen’ wordt in de Herziene Statenvertaling als volgt vertaald:

Spreuken 28:14  / HSV
14 ‭Welzalig is een mens die voortdurend diep ontzag heeft ‭voor de HEERE‭, 
‭maar wie zijn hart verhardt, valt in het kwaad.

Dat komt het dichtst bij de grondtekst. ‘Voortdurend’ wil zeggen dat er geen ruimte is voor eigenzinnigheid als je het geluk wil ervaren dat God wil geven. Richt je dus voortdurend op de wil van God in je leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het grote plaatje, dat wat God wil met deze wereld. Dat helpt om alles wat er gebeurt in de juiste context te plaatsen. Dan ga je het geluk zien, dwars door het lijden heen, en zal je net als Jezus de weg willen gaan om dat geluk te proeven. 

Hebreeën 12:1-2  / NBV
1 ‭Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.2 ‭Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand