Misgeboorte

Prediker 6:3-6. Ben jij blij dat je er bent?

‭3‭ ‭Als iemand honderd ‭kinderen‭ verwekt 
‭en vele jaren leeft, 
‭zodat de dagen van zijn jaren vele zijn, 
‭maar hij zichzelf niet verzadigt met het goede, 
‭en er zelfs geen graf voor hem is, 
‭‭ dan is‭, zeg ik, een misgeboorte beter af dan hij.‭ ‭
4‭ ‭Want die komt tevergeefs ‭ter wereld‭, 
‭gaat heen in duisternis 
‭en zijn naam wordt in de duisternis bedekt.‭ ‭
5‭ ‭Ook heeft hij de zon niet gezien of gekend: 
‭hij heeft meer rust dan die ‭man‭.‭ ‭
6‭ ‭Ja, al leefde hij tweemaal duizend jaar, 
‭maar hij had het goede niet gezien-
‭gaan zij niet allen naar een ‭en‭ dezelfde plaats?‭

Wonderbaar Licht


Het zal maar van jou gezegd worden: ‘Het zou beter geweest zijn als je nooit geboren was.’ 
Niemand wil eindigen als een oude man of vrouw die niets meer heeft, ongelukkig is en niet heeft kunnen genieten van het goede van het leven. Wat heeft het leven je dan gebracht? Alleen maar ellende en duisternis. Dan kun je inderdaad beter een misgeboorte zijn die het zonlicht nooit gezien heeft en dus ook niet de duisternis die dit leven kan brengen als de machten van de duisternis de regie houden over jouw bestaan. 
In de vorige overdenking maakte ik al duidelijk dat we de keuze hebben om uit die regie te stappen en ons te stellen onder de heerschappij van Jezus. Dan gaat de zon pas echt schijnen in je leven en verdwijnt de duisternis. Dan leef je in het besef dat je hier niet zomaar bent, maar met een doel wat eeuwigheidswaarde heeft. Dan is Hij er, als het grafmoment voor jou aanbreekt. Een Wonderbaar Licht in plaats van duisternis.

Misschien ben jij een kind van God en heb je weleens gedacht: ‘Was ik maar nooit geboren.’ Net als Job:

Job 3:1-3, HSV
‭1‭ ‭Daarna opende Job zijn mond en vervloekte zijn ‭geboorte‭ dag.‭ ‭2‭ ‭Job nam het woord en zei:‭ ‭3‭ ‭Laat de dag vergaan waarop ik geboren ben, 
‭en de nacht ‭waarin‭ men zei: Er is een jongetje ontvangen.‭

Kijk dan maar eens naar Jobs einde als oude man, van het leven verzadigd. Alles was hij kwijtgeraakt, maar dit wordt over zijn einde gezegd:

‭ Job 42:12-17, HSV
‭12‭ ‭En de HEERE zegende het latere ‭leven‭ van Job meer dan zijn eerdere. Hij had veertienduizend schapen, zesduizend kamelen, duizend span runderen en duizend ezelinnen.‭ ‭13‭ ‭Hij kreeg zeven zonen en drie dochters.‭ ‭14‭ ‭En hij gaf de eerste de naam Jemima, de tweede de naam Kezia, en de derde de naam Keren-Happuch.‭ ‭15‭ ‭Zulke mooie vrouwen als de dochters van Job waren er in heel het land niet te vinden, en hun vader gaf hun een erfelijk bezit onder hun broers.‭ ‭16‭ ‭Job leefde daarna ‭nog‭ honderdveertig jaar, en hij zag zijn kinderen en de kinderen van zijn kinderen, vier generaties.‭ ‭17‭ ‭En Job stierf, oud en van dagen verzadigd.‭

Daar wordt je stil van. Als het leven je op dit moment niet toelacht, let dan op je einde, op dat grafmoment. Staat het Wonderbare Licht van de wereld daar, dan mag je gerust zijn en weten dat Hij er nu ook is om je door de situatie heen te leiden en te dragen. Vertrouw daar op! 
Staat Hij daar niet, dan ben je inderdaad beklagenswaardig en is een misgeboorte beter af. Die gaat rechtstreeks naar het Vaderhuis, zonder dat het daglicht ooit gezien is. Daar is het Wonderbare Licht ook om het vormeloos begin thuis te halen, omdat het staat opgeschreven in Zijn Boek!

Psalmen 139:16-17, BasisBijbel
‭16‭ ‭U zag me al toen ik nog helemaal geen vorm had. 
‭Al mijn dagen stonden al in uw boek 
‭toen ik nog niet één dag daarvan had geleefd. 
‭‭ ‭17‭ ‭Wat heeft U prachtige gedachten, God! 
‭En zo ontelbaar! 
‭‭
Laat dit een troost zijn voor alle ouders die een kind hebben moeten verliezen voordat het geboren was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand