Blijdschap

Prediker 5:18-20. Waar wordt jouw hart blij van?

‭18‭ ‭‭ Zie, wat ik gezien heb: een goede zaak die voortreffelijk is, ‭namelijk‭ te eten en te drinken en het goede te genieten bij al zijn zwoegen waarmee hij zwoegt onder de zon ‭tijdens‭ het getal van zijn levensdagen, die God hem gegeven heeft, want dat is zijn deel.‭ ‭19‭ ‭Ook elke mens aan wie God rijkdom en bezittingen geeft en toestaat om daarvan te eten en zijn deel ‭ervan‭ te nemen om zich in zijn zwoegen te verblijden, dat is een gave van God.‭ ‭20‭ ‭Ja, hij zal niet veel ‭meer‭ denken aan zijn levensdagen, want God verhoort ‭hem‭ in de blijdschap van zijn hart.‭

Een lied van dankbaarheid


Als je dan de weg naar God gevonden hebt, die weg in nederigheid bewandeld, doet wat je beloofd hebt en je eerste liefde naar God uitgaat, verblijd je dan in dat wat God je geeft in dit korte leven op aarde. Dat is de boodschap waarmee Prediker dit hoofdstuk afsluit. In al ons zwoegen leren genieten van eten en drinken en het goede dat God je geeft, met als basis het leven met Hem. Het is een geschenk van God. Je verblijden over de lucht en ledigheid en er van te genieten om niet te veel na te denken over de vraag hoeveel levensdagen er voor jou bestemd zijn. Dit geschenk niet willen aannemen is in diepste zin hoogmoedig, omdat je het denkt beter te weten dan God en zijn geschenk niet wil aannemen. 

Natuurlijk gaan jouw en mijn gedachten dan meteen uit naar al die mensen die niets hebben om van te genieten. Geen eten en drinken, geen rijkdom. Kun je dan zelf nog wel genieten? Jazeker! Draag bij aan het deel dat voor hun bestemd is en geniet van het deel dat God aan jou geeft. Ik moet denken aan de geschiedenis van Boaz, hoe hij zorgde voor de arme Ruth en Naomi en tegelijkertijd genoot van zijn deel. Dat ontroert mij elke keer opnieuw:

 

Ruth 3:7-11, HSV

7‭ ‭Toen Boaz gegeten en gedronken had en zijn hart vrolijk was, kwam hij en ging liggen aan de rand van de koren hoop. Daarna kwam zij stilletjes, sloeg de deken aan zijn voeteneind op en ging liggen.‭ ‭8‭ ‭En het gebeurde midden in de nacht dat de man schrok en om zich heen greep. En zie, er lag een vrouw aan zijn voeteneind.‭ ‭9‭ ‭En hij zei: Wie bent u? En zij zei: Ik ben Ruth, uw dienares. Spreid uw vleugel over uw dienares uit, want u bent de losser.‭ ‭10‭ ‭En hij zei: Gezegend bent u door de HEERE, mijn dochter! U hebt met deze laatste blijk van goedertierenheid van u de eerste nog overtroffen, doordat u geen jongemannen nagelopen bent, geen arme en geen rijke.‭ ‭11‭ ‭En nu, mijn dochter, wees niet bevreesd. Alles wat u gezegd hebt, zal ik voor u doen, want ieder in de poort van mijn volk weet dat u een deugdelijke vrouw bent.

 

Hier komen de twee genoemde aspecten prachtig samen. Èn genieten van het deel wat God jou geeft èn zorgen voor de armen en onderdrukten, zodat je beide de blijdschap van God mag ervaren. Versta jij de kunst van dit genieten?

 

Psalmen 128:1-2, HSV

1‭ ‭Welzalig is eenieder die de HEERE vreest, 

die in Zijn wegen gaat.‭ ‭2‭ ‭Want u zult eten van de inspanning van uw handen; 

welzalig zult u zijn en het zal u goed gaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand