Zeggenschap

Prediker 8:2-8.

‭2‭ ‭Ik ‭zeg‭: Houd u aan het bevel van de koning, 

‭en wel vanwege de eed aan God.‭ ‭3‭ ‭Haast u niet bij hem vandaan te gaan. 

‭Houd niet vast aan een kwade zaak, 

‭want hij doet alles wat hem behaagt,‭ ‭4‭ ‭omdat het woord van de koning zeggenschap heeft. 

‭Wie zal tegen hem zeggen: Wat doet u?‭ ‭5‭ ‭Wie het gebod in acht neemt, 

‭ondervindt geen kwaad. 

‭Het hart van de wijze kent 

‭tijd en gelegenheid.‭ ‭6‭ ‭Want voor elk voornemen 

‭is er een tijd en gelegenheid, 

‭ja, het kwaad van de mens is overvloedig over hem.‭ ‭7‭ ‭Want hij weet niet 

‭wat er gebeuren zal. 

‭Wie zal hem immers bekendmaken 

‭wanneer het gebeuren zal?‭ ‭8‭ ‭Er is geen mens die macht heeft over de geest, 

‭om de geest in te houden. 

‭Hij heeft geen zeggenschap over de dag van de dood, 

‭er is geen vrijstelling in ‭deze‭ strijd 

‭en de goddeloosheid laat de bedrijvers ervan niet ontkomen.‭


#Zeggenschap

Wie heeft er zeggenschap over jou?


Vandaag is het koningsdag. Koning Willem Alexander viert dat samen met de familie in Rotterdam. Overal festiviteiten ter ere van onze koning. Maar ondanks dat allemaal is er tanende steun voor de koning en heeft hij geen enkele zeggenschap over ons leven. 

Die heerschappij - wat zeggenschap in de grondtekst betekent - is lang geleden van de monarchie afgenomen en ligt nu bij onze regering. Maar ook die steun is tanende. Gisteren kopte een NOS nieuwsbericht nog het volgende: ‘Tienduizenden verdachten van geweld tegen agenten, boa’s en ambulancepersoneel.’ 

Voor al deze tienduizenden heb ik een woord van de Heer:


Romeinen 13:1-7, HSV

‭1‭ ‭Ieder mens moet zich onderwerpen aan de gezagsdragers die over ‭hem‭ gesteld zijn, want er is geen gezag dan van God, en de gezagsdragers die er zijn, zijn door God ingesteld,‭ ‭2‭ ‭zodat hij die zich verzet tegen het gezag, tegen de instelling van God ingaat, en wie daartegen ingaan, zullen over zichzelf een oordeel halen.‭ ‭3‭ ‭Want voor de overheid hoeft men niet te vrezen, wanneer men goede werken ‭doet‭, maar wel als men kwade werken ‭doet‭. Wilt u nu van het gezag niets te vrezen hebben, doe het goede en u zult er lof van ontvangen.‭ ‭4‭ ‭Zij is immers Gods dienares, u ten goede. Als u echter kwaad doet, vrees dan, want zij draagt het zwaard niet zonder reden. Zij is namelijk Gods dienares, een wreekster tot straf voor hem die het kwade doet.‭ ‭5‭ ‭Daarom is het nodig onderworpen te zijn, niet alleen omwille van de straf, maar ook omwille van het geweten.‭ ‭6‭ ‭Om die reden immers betaalt u ook belastingen. Het zijn namelijk dienaars van God, die juist daarmee voortdurend bezig zijn.‭ ‭7‭ ‭Geef dus aan allen wat u verschuldigd bent: belasting aan wie belasting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eer aan wie eer ‭toekomt‭.‭


Kijk dus uit voor het oordeel wat je over jezelf afroept door je te verzetten tegen de zeggenschap die God de overheid heeft gegeven over je leven. 

Maar wat dan als die overheid misbruik maakt van die zeggenschap en het volk tekort doet, ja zelfs onderdrukt en vervolgt? Dan is het niet aan ons om daarover een oordeel te vellen, anders dan in het stemhokje. Laat het oordeel over aan Hem die de zeggenschap gegeven heeft en het ook weer af kan nemen. Luister maar wat Daniël daarover van God ontving:


Daniël 2:20-22, HSV

‭20‭ ‭Daniël nam het woord en zei: 

‭De Naam van God zij geloofd 

‭van eeuwigheid tot in eeuwigheid, 

‭want van Hem is de wijsheid en de kracht.‭ ‭21‭ ‭Hij verandert de tijden en tijdstippen, 

Hij zet koningen af en stelt koningen aan, 

‭Hij geeft de wijsheid aan wijzen, 

‭de kennis aan wie verstand hebben.‭ ‭22‭ ‭Hij openbaart diepe en verborgen dingen, 

‭Hij weet wat in het duister is, 

‭want het licht woont bij Hem.‭


Wat kun je dus het best doen als het gaat om degenen die zeggenschap over jou hebben? Ook en juist wanneer je zelf in verzet wil komen?


1Timotheüs 2:1-3, BOEK

‭1‭ ‭Wat ik van je vraag, komt hierop neer: Bid veel voor andere mensen; smeek God of Hij genadig wil zijn; dank Hem voor alles wat Hij voor hen heeft gedaan en wat Hij nog gaat doen.‭ ‭2‭ ‭Bid zo ook voor koningen en alle anderen die een hoge positie hebben, opdat wij in rust en vrede mogen leven en de Here vrij in alles kunnen dienen.‭ ‭3‭ ‭Dat is goed en aangenaam voor God, onze Redder,‭


Vandaag is het Koningsdag, net als alle andere dagen van het jaar. De naam van God zij daarom geloofd van eeuwigheid tot eeuwigheid. Hij heeft zeggenschap over al wat leeft. Over koningen, overheden, gezagsdragers en over jouw en mijn geest. Hij heeft onze komst naar deze wereld bepaald en heeft als enige zeggenschap over de dag waarop we sterven. 


Daniël 2:23a, HSV

‭23‭ ‭U, God van mijn vaderen, dank en prijs ik, …


Daarom bid ik voor onze overheid. Wees ze genadig, geef ze de wijsheid om het land goed te besturen en doe met ze wat U wilt doen.


Juich, dien, kom en erken dat Hij alle zeggenschap heeft!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand