Geheimenis onthuld

Johannes 3:9-13 HSV

Nicodemus antwoordde en zei tegen Hem: 'Hoe kunnen deze dingen gebeuren?' Jezus antwoordde en zei tegen hem: Bent u de leraar van Israël en weet u deze dingen niet? Voorwaar, voorwaar; Ik zeg u: Wij spreken over wat Wij weten en getuigen van wat Wij gezien hebben, en toch neemt u Ons getuigenis niet aan. 

Als Ik aardse dingen tegen u zei en u niet gelooft, hoe zult u geloven als Ik hemelse dingen tegen u zeg? En niemand is opgevaren naar de hemel dan Hij Die uit de hemel neergedaald is, namelijk de Zoon des mensen, Die in de hemel is.

 

Een vraag van Nicodémus en een antwoord van U Heer, wat niet een direct het antwoord op de vraag is, maar meer het geheim onthuld hoe je inzicht kunt krijgen in de grootste geheimen die U ons vertelt. Want weer gebruikt U hier de woorden: 'Voorwaar, voorwaar; Ik zeg U!' Dat zijn de momenten dat U de belangrijkste geheimenissen met ons deelt.

Ik zie de hoofdletters in vers 11? 'Wij' en 'Ons'. Hier heeft U het over uw Vader en Uzelf. De geheimenissen die U deelt met ons komen van de Vader. Wij kunnen die alleen verstaan wanneer we door de Heilige Geest verbonden worden met U en de Vader. Daarom dat opnieuw geboren worden zo belangrijk is. Zonder dat kun je nooit verbonden worden met de Vader en de Zoon en zul je dus nooit Hun geheimenissen kennen. 

Jezus nodigt ons uit om opgenomen te worden in de eenheid die Hij heeft met de Vader:

 

Johannes 17:20-21 HSV

En Ik bid niet alleen voor dezen, maar ook voor hen die door hun woord in Mij zullen geloven, opdat zij allen één zullen zijn, zoals U, Vader, in Mij, en Ik in U, dat ook zij in Ons één zullen zijn, opdat de wereld zal geloven dat U Mij gezonden hebt.

 

Ik en jij één met de Vader en de Zoon. Dat is Hun grootste wens. En dat kan dus alleen door opnieuw geboren te worden. Daar hebben we het de vorige keer over gehad. Eenmaal één met de Vader en de Zoon ga je alle geheimenissen begrijpen, ga je er naar leven en ga je het verkondigen. 

 

Johannes 3:14-17 BOEK

Zoals Mozes in de woestijn een koperen slang omhoog hield, zo moet ook Ik, de Mensenzoon, opgeheven worden. Opdat ieder die in Mij gelooft, eeuwig leven zal hebben. Want God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. God heeft Zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om de wereld te veroordelen, maar om haar van de ondergang te redden.

 

De geschiedenis van de koperen slang die Mozes moest maken wordt hier gebruikt om duidelijk te maken wat U heeft gedaan om het weer in orde te maken tussen ons en uw Vader, zodat we dicht bij Jullie kunnen zijn. Die geschiedenis vinden we in Numeri.

 

Numeri 21:8-9 BOEK

Toen zei de Here tegen hem (Mozes): 'Maak een koperen afbeelding van zo'n giftige slang en maak deze vast op een paal: iemand die is gebeten, hoeft er alleen maar naar te kijken om te worden genezen!' Mozes maakte een koperen slang en bevestigde die op een paal. Als iemand die door een slang was gebeten, naar de koperen slang keek, bleef hij leven. 

 

Zo bent U aan het kruishout gehangen Heer Jezus. Als wij naar U kijken en geloven dat U de straf voor onze fouten gedragen heeft, dan wordt de giftige zonde-beet van satan teniet gedaan en ontvangen we eeuwig leven. Alleen dan kunnen we dicht bij God zijn.

 

1 Petrus 3:18 BOEK

Christus heeft ook geleden. Hij is eenmaal voor onze zonden gestorven, als een onschuldige voor de schuldigen. Hij heeft dat gedaan om ons bij God terug te brengen. Maar hoewel Zijn lichaam gestorven is, is het door de Geest weer levend gemaakt.

 

En dat alles heeft U voor ons gedaan, omdat U zoveel van ons houdt. Liefde kenmerkt uw hele wezen. Vader, U houdt zoveel van ons dat U zelfs bereid was uw enige Zoon op te offeren om de straf voor onze fouten te dragen. Wat een liefde! Het enige wat U van ons vraagt is dat te geloven, zodat we eeuwig leven ontvangen en dicht in de nabijheid van de Vader en de Zoon mogen leven door de Geest die in ons woont. Wat een wonder! Wat een geheimenis! Wat een liefde! 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand