Verkondigen

Romeinen 5:19b-24. Waar en hoe verkondig jij?

Ik hoop u op weg daarheen te ontmoeten om mijn reis daarna met uw hulp voort te zetten, maar niet voordat ik enige tijd van uw gezelschap genoten heb. 25 Nu sta ik echter op het punt naar Jeruzalem te gaan om de heiligen daar bijstand te verlenen, 26 want Macedoniƫ en Achaje hebben voor de armen onder hen een collecte gehouden. 27 Ze hebben daartoe vrijwillig besloten, maar ze staan dan ook bij hen in de schuld. Immers, omdat de heidenen deel hebben gekregen aan wat de heiligen in Jeruzalem in geestelijk opzicht geschonken hebben, zijn ze ertoe verplicht hen bij te staan in materiƫle zaken. 28 Nadat ik mij van deze taak gekweten heb, en de opbrengst van de collecte officieel aan hen heb overhandigd, zal ik u op doorreis naar Spanje bezoeken. 29 En ik weet dat wanneer ik kom, ik met de volle zegen van Christus kom.
Ik ken mensen die met grote vrijmoedigheid elke gelegenheid te baat nemen om anderen te vertellen over Jezus. Die vrijmoedigheid heb ik eerlijk gezegd niet en daar worstel ik best wel mee. Vaak moet ik denken aan de tekst: "Ik schaam mij het evangelie niet, want het is een kracht tot behoud voor een ieder die gelooft", en dan vraag ik mij af of ik me wellicht schaam. Ken je dat gevoel?
Wat me opvalt aan dit gedeelte in Romeinen is dat Paulus zich met name richt op mensen die nog nooit van Jezus gehoord hebben, omdat zij degenen zijn die 'zullen zien' en 'tot inzicht komen'. Kijk ik dan naar mijn eigen leven dan constateer ik dat ik met name te maken heb met mensen die allang bekend zijn met Christus. Vanuit mijn werk binnen het PC basisonderwijs en daarom heen de kerk en familie. Daar kom ik mensen tegen die het al 'hebben gezien' en 'tot inzicht gekomen' zijn of die het wel hebben gehoord, maar het niet 'willen zien' en niet 'tot inzicht willen komen'.
Waar moet je dan heen om mensen te ontmoeten die de boodschap van Jezus nog niet gehoord hebben? Je koffers pakken en naar andere oorden vertrekken? Spanje (dat lijkt me wel wat :)?
Je hoeft niet ver meer te reizen om mensen te ontmoeten die de boodschap van Jezus niet kennen. Ga maar eens rond Pasen willekeurig mensen vragen wat Pasen betekent en je zal snel ontdekken dat men in Nederland de kern van het Evangelie niet kent. Zelf heb ik vier jaar lang mogen werken in een jeugdinrichting. Daar heb ik momenten gekend dat ik diepgaande gesprekken had met jongeren die in uitzichtsloze situaties zaten en heb ze kunnen vertellen van Jezus. Ik herinner me een voorval nog heel goed. Een collega schoot mij aan met de vraag of

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand