Schaapspoort

Nehemia 3:1-2, BOEK
‭De hogepriester Eljasib en de andere priesters herbouwden de muur tot de Meatoren en de Hananeël-toren. Zij herstelden de Schaapspoort, brachten deuren aan en wijdden het geheel.‭ ‭Mannen uit Jericho waren naast hen bezig en daarnaast werkte Zakkur, de zoon van Imri.‭

Hoe kom jij de hemelpoort binnen?

Hoofdstuk 3 gaat over de herbouw van muur rondom Jeruzalem, met daarin 10 poorten. Zes van die 10 poorten moesten hersteld worden, vier poorten niet. Er is veel te leren over deze poorten, want ze laten zien wat goed is om in ons leven toe te laten en wat we echt buiten de deur moeten houden. Daarom zoomen we in de komende overdenkingen in op de 10 poorten. Vandaag de Schaapspoort.

Door de Schaapspoort kwamen de offerdieren naar binnen. Jezus is het Lam, het offerdier, dat voor ons geslacht is. Hij is de enige weg naar de Vader.

Johannes 14:6, BOEK
‭"Ik ben de weg, de waarheid en het leven," antwoordde Jezus, "Ik ben de enige weg tot de Vader.‭

Wij zijn de schapen en als wij Jezus volgen, dan gaan wij de hemelpoort binnen. Sommige mensen denken een andere poort gevonden te hebben, waardoor ze de hemel kunnen binnengaan. De poort van de ‘goede daden’ is een veel gehoorde. Als je aan het eind van je leven maar genoeg goede daden gedaan hebt, dan kom je er wel. Denk je dat nu echt? In de hemel is alleen licht. Duisternis komt er niet in, want licht en duisternis gaan niet samen. Jij kunt het wel willen met je koffer vol goede daden en je rugzakje met slechte daden, maar het is onmogelijk! Daarom dat Jezus zegt dat Hij de enige weg tot God is. Hij alleen kan die rugzak van je afnemen, omdat Hij de straf voor je verkeerde daden gedragen heeft aan het kruis op Golgotha. 

Elsjasib, de hogepriester, nam het niet zo nauw met het herstel van de Schaapspoort. Hij zette er deuren in, maar geen sluitbalken en grendels. Dat maakte de Schaapspoort kwetsbaar en in Nehemia 13:4 lees je wat het gevolg is:

Nehemia 13:4, BOEK
‭Enige tijd voor deze gebeurtenis had de priester Eljasib voor zijn vriend ‭Tobia‭ een prachtig vertrek in één van de voorraadkamers laten inrichten (Eljasib was aangesteld als beheerder van de voorraadkamers in de tempel). Vroeger werd die kamer gebruikt als opslagruimte voor spijsoffers, wierook, schalen en ook voor de tienden van het koren, nieuwe wijn en olijfolie. Volgens een bepaling van Mozes was dit alles bestemd voor de Levieten, koorleden en poortwachters.

Elsjasib was bevriend met Tobia, één van de tegenstanders van de herbouw ven de muren en de poorten. Een grote fout. Als je de verkeerde ‘vrienden’ hebt ben je kwetsbaar en komen er zaken je leven binnen die je eigenlijk niet zou moeten willen.
Daarom dat er in mijn jeugd ook een moment geweest is dat ik afscheid genomen heb van mijn ongelovige vrienden. Dat was geen bewuste keuze, maar een natuurlijk proces, omdat ik alleen Jezus wilde volgen. Ik raakte steeds meer verbonden met mijn gelovige vrienden en de ongelovige verdwenen vanzelf uit mijn leven. Daar ben ik de Heer dankbaar voor. En als ik die oude ongelovige vrienden soms zie is het ‘ouwe jongens krentenbrood’, maar tot zover en niet verder! De sluitbalken en grendels zitten er bij mij namelijk wel stevig op ;)

Voor mij is er geen andere poort naar de hemel dan Jezus alleen. Dat is Gods waarheid en die geloof ik.

Johannes 10:7-9, BOEK
‭"Wat Ik u zeg, is de waarheid.‭ ‭Ik ben de deur van de schaapskooi. Al die zogenaamde profeten en verlossers zijn dieven en rovers. Maar de schapen hebben niet naar hen geluisterd.‭ ‭Ik ben de deur en wie door Mij binnenkomt, zal veilig zijn. Hij zal in en uit kunnen gaan en voedsel vinden.‭

Houd die zogenaamde ‘vrienden’ dus buiten de deur, want ze slepen van allerlei rotzooi je leven binnen. Maak daar korte metten mee, zoals Nehemia deed met de ‘prachtige kamer’ die Eljasib voor Tobia had ingericht in de tempel:

Nehemia 13:8-9, BOEK
‭Ik was hevig verontwaardigd en smeet alle spullen van ‭Tobia‭ de kamer uit.‭ ‭Ik gaf opdracht de kamer grondig schoon te maken en liet daarna de tempelschalen, spijsoffers en de wierook terugzetten.‭

De rotzooi uit je leven en alleen Jezus, met zijn ‘spullen’, de volheid van de Geest. Dan sta je daar eens voor de troon van God, met een koffer vol goede daden. En Jezus staat naast je met een grote rugzak vol met alle slechte daden van de hele mensheid, ook die van jou. Want jij hebt er voor gekozen jouw rugzak aan Hem te geven en dit is wat Hij er mee heeft gedaan:

1Petrus 2:24-25, BOEK
‭Hij heeft onze zonden gedragen in Zijn eigen lichaam, toen Hij stierf aan het kruis. Daardoor zijn wij nu dood voor de zonde en kunnen wij voortaan leven zoals God het wil; want de wonden in Zijn lichaam hebben ons genezen.‭ ‭Vroeger zwierven wij allemaal rond als verdwaalde schapen. Maar nu bent u teruggekeerd naar de herder, naar Hem Die ons onder Zijn hoede neemt.‭

Welkom, kom binnen door de Schaapspoort!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Omgaan met weerstand

Lijntje naar boven

Laatste dag