Eten en drinken

Johannes 6:46  BOEK

Niet dat ooit iemand de Vader heeft gezien. Alleen Ik heb Hem gezien, want Ik kom bij Hem vandaan.

 

Als wij uw Vader beter willen leren kennen Jezus, moeten we dus bij U zijn. U bent de Zoon van de Vader en komt bij Hem vandaan. U heeft uw koninklijke titels en waardigheid afgelegd en bent mens geworden, zodat wij de Vader weer zouden kunnen zien, blind als we waren.

 

Filippenzen 2:7 BOEK

Hij legde zijn grote macht en heerlijkheid af, nam de gestalte aan van een dienaar en werd een mens. Herkenbaar als mens, vernederde Hij Zich en gehoorzaamde tot het uiterste, zelfs tot in de dood aan het kruis.

 

Wie U ziet en volgt, volgt de Vader. Dat is wat een discipel doet. U volgen en dus de Vader volgen. Want U deed wat uw Vader deed, zei wat uw Vader zei, dacht wat uw Vader dacht en voelde wat uw Vader voelde. In dat voetspoor wil ik wandelen Heer. U en uw  Vader volgen in alles.

 

Johannes 6:47-51 BOEK

Luister goed: Wie in Mij gelooft, heeft eeuwig leven. Ik ben het brood, dat leven geeft. Uw voorouders hebben in de woestijn brood uit de hemel gegeten en zijn toch gestorven. Maar met dit brood uit de hemel is het anders. Wie hiervan eet, zal niet sterven. Ik ben het levende brood dat uit de hemel is gekomen. Wie van dit brood eet, zal altijd blijven leven. Het brood dat Ik voor het leven van de wereld zal geven, is mijn lichaam.

 

Luister goed! De aandacht er bij, want wat U hier zegt is van levensbelang. Eeuwig-leven-belang! Als we geloven dat U de Zoon van God bent, die uit de hemel gekomen is om hier als mens te sterven aan het kruis, de straf te dragen voor al onze fouten, op te staan uit de dood, zodat wij eeuwig kunnen leven en nu weer zit aan de rechterhand van de Vader in de hemel, dan ontvangen we eeuwig leven!

Daarvoor moeten we U wel eenmalig eten als brood. Wat een vergelijking trekt U hier Heer Jezus. U noemt Zichzelf het Brood des levens en we moeten U eten om eeuwig leven te ontvangen. Hoe zit dat precies, U eten?

Eten is in de grondtekst een metafoor voor 'verslinden', 'vernietigen'. Zoals je brood verslindt en vernietigt tussen je tanden, zo bent U verslonden en vernietigd aan het kruis op Golgotha. De machten van de duisternis dachten de overwinning behaald te hebben, maar deze vernietiging bracht leven, omdat U opstond uit de dood. 

U eten betekent voor ons dat we ons oude zondige leven verslinden en vernietigen door te geloven dat het met U aan het kruis genageld is. Dan zullen ook wij een nieuw leven ontvangen, zoals U opstond uit de dood. Dat is wat Paulus bedoelt als hij uitlegt dat we met U gestorven, begraven en opgestaan zijn in een nieuw, eeuwig leven.

 

Romeinen 6:6 BOEK

Wij weten dat de persoon die wij vroeger waren, niet meer leeft, die is met Christus aan het kruis gestorven. Zo is er afgerekend met het wezenlijke van de zonde. 

 

De macht van de zonde die in ons heerste is verslonden en vernietigd. Wat een overwinning!

De doop is daarvan het uiterlijke teken en bewijs. Onder gedompeld in het water wordt ons oude zondige leven verslonden en vernietigd. Als we weer opstaan uit het water doen we dat in het nieuwe, eeuwige leven dat we van U ontvangen Heer. De macht van de zonde heeft het niet langer voor het zeggen in ons leven. U heeft het voor het zeggen Heer Jezus! Daarvoor is deze eenmalige actie van ons nodig Heer. Het eenmalig 'eten' van U, het Levende  Brood. 

 

[Kun je het nog volgen? Zo niet, vraag dan aan de Heilige Geest of Hij het aan je duidelijk wil maken, want dit is van levensbelang. Ook voor jou!)

 

Johannes 6:52 BOEK

De Joden kregen hierover ruzie onder elkaar. "Hoe kan hij ons Zijn lichaam te eten geven?" zeiden zij. 

 

De Joden konden U duidelijk niet volgen Jezus. Die vragen niet aan de Heilige Geest wat U bedoelt. Logisch, want die is nog niet uitgestort! Maar wat ze hier doen is werkelijk het domste wat je kunt doen. Ruzie maken! Dat gebeurt nog steeds vandaag de dag. Dat zijn mensen die bij de boom van kennis van goed en kwaad met elkaar ruzie maken over verschillende standpunten en zienswijzen. Daar wordt je echt niet wijzer van. Beter is het om met je verschillende standpunten en zienswijzen te gaan staan bij de boom des levens. Samen naar U te gaan Heer Jezus, het Brood des levens, en U te vragen het ons duidelijk te maken door uw Geest. 

Houd dus op met ruzie maken! 

 

Johannes 6:53-58 BOEK

53 "Ik zeg het nog eens", zei Jezus. "Als u mijn vlees niet eet en mijn bloed niet drinkt, is er geen leven in u. 

54 Maar wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven. Zo iemand zal Ik op de laatste dag uit de dood terughalen. Want mijn vlees is echt voedsel en mijn bloed is echte drank. Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en Ik blijf in hem. Ik leef door de kracht van de Vader, Die Mij gestuurd heeft. Als iemand Mij eet, zal hij leven door mijn kracht. Ik ben het brood dat uit de hemel is gekomen. Wie het eet, zal altijd blijven leven. Het is heel ander brood dan uw voorouders vroeger hebben gekregen, want die zijn tenslotte toch gestorven."

 

In uw grote liefde en geduld legt U het nogmaals uit Heer Jezus. Maar nu met een verschil dat niet echt op te merken is uit de vertalingen die wij hebben. Daarvoor moet je naar de grondtekst gaan en de tijd bekijken die gebruikt is voor de woorden 'eet' en 'drinkt'. In vers 53 is het de eenmalige actie waarover we het eerder hadden. Vanaf vers 54 is het een herhaaldelijke actie. Iets dat we - nadat we met U gestorven, begraven en opgestaan zijn - de eenmalige actie dus - regelmatig moeten doen. Om dat te kunnen begrijpen gaan we terug naar het eerste hoofdstuk van Johannes. 

 

Johannes 1:1 HSV

In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God.

 

Johannes 1:1 BOEK

In het allereerste begin was Christus er al. Hij was bij God en was Zèlf God. 

 

Als U zegt dat U het Brood des levens bent, dan verwijst dat ook naar het Woord, de Bijbel. U 'eten' houdt dan in dat we de Bijbel regelmatig lezen en bestuderen. U 'drinken' verwijst dan naar het levende water waar in Johannes 7 het volgende over gezegd wordt:

 

Johannes 7:38-39a BOEK

"Als u dorst hebt, kom dan bij Mij om te drinken. Er staat geschreven dat stromen van levend water uit uw binnenste zullen komen als u in Mij gelooft." Hij sprak hier over de Geest Die gegeven zou worden aan de mensen die in Hem geloofden.

 

Uw Geest helpt ons te begrijpen wat we lezen in de Bijbel en het te doen. Levend water dat een fontein wordt die uit ons stroomt en zichtbaar wordt voor de wereld om ons heen. We zijn niet alleen een ander mens, die nieuwe mens wordt ook zichtbaar! Dat vraagt om regelmatig eten en drinken. 

 

Samengevat is dus het eenmalig 'eten' en 'drinken' van U Heer Jezus, een beeld van onze bekering. We besluiten in U te geloven en ontvangen nieuw leven, waarbij de zondemacht het niet langer voor het zeggen heeft, maar U regeert in ons. 

Het regelmatig 'eten' en 'drinken' is dan een beeld voor de groei die we daarna doormaken. Als we uw Woord, de Bijbel, regelmatig lezen en ons daarbij laten leiden door de kracht van de Heilige Geest, dan houden we de zonde buiten de deur en groeien we dichter naar U toe, zodat we op de laatste dag, als het tijdperk van de tijd ophoudt te bestaan, met U de eeuwigheid in mogen gaan. 

Dank U voor deze voedzame maaltijd en heerlijke drank Heer Jezus!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Omgaan met weerstand

Lijntje naar boven

Laatste dag